IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сок от брюкселско зеле – новата напитка за здраве

2 декември 2013 09 20

Миранда Кер е една от привърженичките на сока от брюкселско зеле – богат източник на витамин C и K

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Неоспорим факт е, че зелените зеленчуци, листни и не само, са невероятно полезни. За съжаление, много хора възприемат трудно консумацията на броколи или брюкселско зеле, например. Сега обаче брюкселското зеле се превръща в най-новата напитка – символ на здраве. Дори компания във Великобритания вече се е заела с производството на пресен сок от брюкселско зеле.

Интригуващата напитка обещава тази зима да държи вирусите далеч от хората. Създателите твърдят, че сокът от брюкселско зеле предлага „чист и енергичен начин да се насладите на коледната суперхрана“. Също така те смятат, че новата напитка спокойно може да си съперничи със суперполезната храна кейл.

Брюкселското зеле е богато на витамин C и K, които помагат в борбата с инфекциите. То съдържа и сулфорафан, който намалява риска от рак, както и понижава холестерола. Две от привърженичките на сока от този вид зеле са Миранда Кер и Роузи Хънтингтън-Уайтли. Разбира се, по желание зеленчукът може да се комбинира и с други съставки като спанак или кейл.

За по-приятен вкус брюкселското зеле може да се смесва и със сок от круши, ябълки, червени боровинки или канела. Органичните напитки са отличен начин човек да започне деня си или да се съживи след празнично излизане. Освен витамин C и K, брюкселското зеле съдържа още фолиева киселина, калций и магнезий.

Хората, които имат проблеми с щитовидната жлеза, не трябва да пият сок от брюкселско зеле прекалено често, тъй като то може да попречи на усвояването на йод, който е от съществено значение за функцията на щитовидната жлеза, пише вестник Daily Mail. Все пак този зеленчук си остава суперхрана, съдържаща множество витамини, минерали, антиоксиданти и фитохимикали.

Миранда Кер; Снимка: net-a-porter и Роузи Хънтингтън-Уайтли; Снимка: twitter

Много хора смятат, че брюкселското зеле е трудно за храносмилане и може да причини подуване на корема. Макар това твърдение да не е доказано, със сигурност течната форма на зеленчука намалява риска от подобни неразположения. Брюкселското зеле предпазва от инфекции, ако се консумира с балансирана диета, пише вестник Daily Mail.

Ето и необходимите продукти за новата любима напитка на Миранда и Роузи:

Не забравяйте, че към всеки прясно изцеден сок може да добавите вода, за да разредите захарта.

- 600 милилитра минерална вода;

- ½ нарязана на ситно краставица (със семките и обелката);

- ¼ обелено авокадо;

- 1 нарязан стрък целина;

- сок от ½ лимон или лайм;

- ¼ чаена лъжичка сол;

Може да добавите и между 60 и 80 грама смесени зелени листа от спанак, кресон, кейл, маруля, джоджен, магданоз, кориандър и босилек.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

does not matter ( преди 10 години )
Споменатите ползи са за "kale" на английски, и да от семейството на брюкселско зеле, но не самото то. А напитката е smoothie за която обаче е нужен много мощен блендер иначе не се пие.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар