IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шоколад с водорасли е по-здравословната алтернатива

10 януари 2014 06 20

Учени искат да създадат „олекотена“ версия на традиционния шоколад

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Казват, че всички обичат шоколад и че дори тези, които твърдят, че не го харесват – лъжат. Дали това е точно така е спорен въпрос. Неоспорим факт е обаче, че милиони хора (особено жени) буквално „умират“ за шоколад. За някои хора дори не минава ден, без да са си похапнали някое шоколадово лакомство.

За съжаление, колкото и вкусен да е шоколадът, той е вреден. Високото съдържание на мазнини и калории го прави враг номер едно на дамите, които искат да отслабнат или поне да не пълнеят. Перфектният шоколад и още по-добър приятел на жените би бил този, който има ниско съдържание на мазнини.

Именно върху тази идея работят учени, които твърдят, че са намерили начин как да изобретят „олекотена“ версия шоколад. Изследователите смятат, че микроскопични мехурчета от желе, направено от морски водорасли, може да се окажат ключът към по-здравословния шоколад.

Мехурчетата от водорасли са с високо съдържание на фибри, които оказват естествено потискащо действие върху апетита. Предишни опити за намаляване съдържанието на мазнини в шоколада с около 30% са се оказвали неуспешни, тъй като не могат да се запазят текстурата и вкуса.

Така доктор Стефан Бон се обърнал към водораслите, които вече успешно се използват в козметичната индустрия. Затоплени по правилния начин, водораслите се втвърдяват при същата температура, както шоколадът. Мехурчетата пък са толкова малки, че устата не може да ги различи от мазнините. Водораслите са изградени от 80% фибри, което означава, че биха засищали много повече от обикновения шоколад, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари