IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половин авокадо на обяд гони глада

28 ноември 2015 06 00

Това е добър начин да спрете да похапвате вредни снаксове

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Яжте по половин авокадо по обяд или в следобедните часове и няма да изпитвате онзи вълчи глад за нещо сладко, който ще ви накара да изядете калоричен или вреден снакс. Хората, които са пробвали този съвет, казват, че се чувстват с 40% по-сити до три часа след обяда си и не изпитват глад за нездравословни леки закуски между храненията.

Можете да хапнете половин авокадо и преди обедната си почивка, като то ще стимулира чувството ви на ситост и ще намали изкушението ви да хапнете по-обилен обяд, твърдят експертите.

Те са искали да определят как консумацията на авокадо ще повлияе върху чувството за ситост, върху нивата на кръвната захар, инсулиновата реакция и стремежът за лека закуска в следобедните часове.

Учените изследвали 26 здрави възрастни хора с наднормено тегло. Те установили, че участниците, които добавяли по половин прясно авокадо към обяда си, имали с 40 на сто по-слабо желание да ядат каквото и да е в следващите три часа, а 28 на сто в следващите пет часа.

Ръководителят на изследването, д-р Джоан Сабате, диетолог от университета Лома Линда, Калифорния, заяви: „Чувството за ситост е важен фактор за регулиране на теглото, тъй като хората, които не се чувстват гладни, по-рядко ядат между основните си хранения. Ние трябва да отбележим, че макар и добавянето на авокадо да увеличава общите калории и въглехидрати, които участниците приемат на обяд, то поне няма увеличение в нивата на кръвната захар, което се наблюдава след стандартен обяд.“

Според авторката на изследването тези резултати като цяло са положителни и дават обещаващи напътствия и основа за бъдещи изследвания. Половин прясно авокадо съдържа около 150 калории, но също така има високо съдържание на фибри и полезни мазнини. Изследването е публикувано в Nutrition Journal.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари