IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Соевото или бадемовото мляко е по-здравословно?

17 март 2014 10 10

Какви са плюсовете и минусите на двете млека и как да изберете точното за вас

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Соевото и бадемовото мляко са най-популярните алтернативи на животинското мляко. Те са препоръчителни за вегани и вегетарианци, за хора с непоносимост към лактоза, с диабет или сърдечносъдови заболявания. Кой от двата вида обаче е по-здравословен? Какво е най-подходящо за вас може да прецените сами, вземайки под внимание плюсовете и минусите на двата вида млека.

Диетични ограничения

Както вече стана ясно и двете млека са подходяща съставка в хранителния режим на вегани, вегетарианци и хора, имащи проблеми с млечните продукти. В соевото и бадемовото мляко не се съдържа глутен, което е добра новина за хората с непоносимост към тази съставка. Въпреки това и двата продукта съдържат собствени алергени. Соевите алергии се срещат по-често и са по-сериозни при децата. Хората с алергии към праскова или орех пък не трябва да консумират бадемово мляко.

Хранително сравнение

Въпреки че в бадемовото мляко се съдържат повече мазнини, отколкото в соевото, в него има много по-малко скорбяла. По тази причина сумирано калориите в бадемовата напитка са по-малко, така че то е по-подходящо за хората на диета. Неподсладеното бадемово мляко съдържа 40 калории в една чаша, докато количеството в соевото мляко е почти двойно. И в двете напитки се съдържат полезни мазнини (омега – 3 и омега – 6 мастни киселини). Те са благоприятни за холестерола и понижават кръвното налягане, което служи като защита срещу сърдечносъдови и неврологични заболявания.

Соевото мляко от своя страна съдържа повече протеини. В една чаша се съдържат около 7 грама протеини, докато в същото количество бадемово мляко те са 4 грама. И в двете напитки има фибри. Всяка порция съдържа между 1 до 4 грама диетични фибри, в зависимост от богатството на млякото. Витамин В може да намерите и в двата вида млека. Основните минерали като желязо, магнезий, фосфор, цинк, мед и манган също се срещат в соевото и бадемовото мляко. Едно от предимствата на бадемовото мляко е, че то съдържа повече витамин E и манган, което го прави по-мощна напитка в защитата срещу рака.

Хормоналните ефекти на соевото мляко

Консумацията на соево мляко може да бъде особено полезна за хора над 50-годишна възраст, защото то помага за облекчаване симптомите на менопауза при жените и предотвратява рака на простатата при мъжете. Напитката обаче може да предизвика някои нежелани ефекти при хората, които са в репродуктивна възраст. Въпреки че все още не е потвърдено, има съмнения, че соевото мляко намалява мъжката плодовитост и броя на сперматозоидите. Соевият стерол може да попречи на производството на прогестерон по време на бременността, ето защо трябва да се избягва в този период. При болните от рак се препоръчва консумацията на бадемово, а не соево мляко.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Снежанка ( преди 10 години )
Мисля, че е пропуснато още едно - овесеното. Според мен то е най-подходящо за ежедневна употреба, защото няма никакъв аромат и е подходящо за добавка във всякакъв вид храни. Оризовото също не е за подценяване. Лично на мен соевото ми мирише и не ми е приятно и на вкус, въпреки че соята я харесвам. Така че използвам основно овесено, като разнообразявам с оризово, бадемово и лешниково. Последните две са перфектни за плодови шейкове, както и за добавка към сутрешното кафе. Особено лешника.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Ralitsa ( преди 10 години )
Накисвате една чаша сурови бадеми за няколко часа,но най-добре за 1 вечер във вода.След това ги измивате хубаво и ги слагате в блендер + 3 или 4 чаши вода (в зависимост колко искате да е гъстотата на млякото) по желание може да сложите няколко капки течна ванилия или 1-2 фурми за сладост.След това прецеждате през марля, и съхранявате в хладилник до 3 дни :-) Страхотно е млякото!Не изхвърляйте пулпа,в Интернет има много рецепти,които можете да спретнете с него!Бон апети! :-)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 10 години )
До Елена: Елена, бихте ли споделили как може да ги направим в домашни условия?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Елена ( преди 10 години )
Наистина не са евтини, но лесно се правят и у дома, където не излизат много по-скъпи от нормално краве мляко.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 10 години )
с удоволствие бих консумирала и двете... но за съжаление - са прекалено скъпи
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар