IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ползите от водата с лимон

19 март 2014 12 05

Или защо трябва да започнете да консумирате такава напитка

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Може би повечето от вас започват деня си с чаша кафе или чай. А какво ще кажете за чаша вода с лимон? Както е известно, водата задължително трябва да присъства във вашето дневно меню, като обикновено се препоръчва ежедневен прием от около литър и половина.

За много хора консумацията на подобно количество вода е трудна, ето защо те биха могли да разнообразят водата с лимон. Комбинацията наистина е вкусна, а и полезна! Може да сложите половин лимон в голям съд за вода и отпивайте по малко през целия ден. Ако все още имате съмнения относно водата с лимон, вижте какви са ползите от нея:

1. Подкрепя функцията на имунната система. Лимоните са богати на антиоксиданта витамин С, който е известен със своята поддържаща роля в здравата имунна система. Също така те могат да намалят риска от инфекция на дихателните пътища. Аскорбиновата киселина (витамин C) има противовъзпалителни ефекти и се използва като допълнителна подкрепа срещу астма или други респираторни проблеми. Освен това лимоните съдържат сапонини, които имат антимикробни свойства и могат да „държат“ грипа настрана от вас. Аскорбиновата киселина също така подпомага абсорбацията на желязо в организма. Желязото от своя страна има важна роля в имунната функция.

2. Алкализира тялото. Въпреки че вкусът на лимона е кисел, всъщност той е една от най-алкализиращите храни за вашето тяло. Лимоните съдържат аскорбинова, както и лимонена киселина. Те позволяват на минералното съдържание на лимоните да алкализира кръвта.

3. Изчиства кожата. Витамин С, както и всички останали антиоксиданти в лимоните, помагат в битката със свободните радикали. Свободните радикали са отговорни за повечето симптоми на стареене. Приемът на антиоксиданти може да помогне за компенсирането на това увреждане, както и за намаляване на бръчките. Освен това сокът от лимон може да се прилага локално върху старчески петна и белези, за да намали тяхната сила. Традиционно лимонът се използва като стимулант на функцията на черния дроб, а водата с лимон е известна като средство за прочистване на токсините от кръвта. Лимонът може да помогне и срещу пъпки.

Снимка: Dreamstime

4. Помага в храносмилането. Цитрусови флавоноли са отговорни за благотворното действие на лимона върху храносмилането. Витамин С пък се свързва с намаляване на риска от пептични язви.

5. Осигурява хидратация. Ако започвате деня си с чаша топла вода с лимон, вие не само ще подпомогнете своето храносмилане, но и ще изчистите тялото си от всякакви токсини. Най-хубавото е, че може да приемате вода с лимон по всяко време на деня и когато свикнете със специфичния ѝ вкус, ще ви бъде по-лесно да пиете нужното количество течности всеки ден.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )
Katnip ( преди 10 години )
Да, а и с кисело мляко за горене на мазнини се яде. Даже има такава диета.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар