IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да си направите домашно растително мляко

29 март 2014 09 30

Лесен и по-евтин начин да получите здравословна алтернатива на кравето мляко

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Макар че още от малки ни учат, че млякото е изключително важно за доброто здраве на човек, последни изследвания показват точно обратното. Всъщност човешкият организъм е пригоден да консумира краве мляко единствено до тригодишна възраст. Истината е, че все повече хора избягват да пият мляко по една или друга причина.

Някои правят своя избор, защото са вегани или вегетарианци, други, защото имат непоносимост към лактозата, а трети, просто защото не са съгласни с начина, по който млечната индустрия третира животните.

За щастие, има далеч по-здравословна и екосъобразна алтернатива на традиционното мляко, а именно растителното такова. Единственият проблем е, че растителното мляко е доста скъпо и не всяко домакинство може да си позволи по-големи количества от него.

За щастие, има лесен начин да получите здравословно мляко в домашни условия и то на много по-достъпни цени.

1. Бадемово мляко. То е богато на протеини, важни минерали и здравословни мазнини.

Ето какво ви е необходимо, за да получите 500 милилитра мляко:

- 1/2 чаша сурови бадеми – накиснати във вода в продължение на от 6 до 8 часа и след това изцедени;

- 1 и ½ чаши вода;

- 1 чаена лъжичка екстракт ванилия;

- ½ чаена лъжичка канела;

- 1 супена лъжица сироп от агаве или две фурми без костилката;

Подготовка: Комбинирайте всичко в блендер на висока скорост и пасирайте, докато не получите напълно гладка смес. Прецедете през цедка. Съхранявайте в херметически затворен стъклен контейнер в хладилника до 36 часа след приготвянето.

2. Мляко от индийско кашу. То е толкова вкусно, че трудно човек би си помислил, че наистина е здравословно. Млякото от кашу е чудесен източник на протеин и калий.

Ето от какво се нуждаете, за да получите 500 милилитра мляко от индийско кашу:

- 2/3 чаена чаша сурови ядки кашу – накиснати във вода в продължение на 4 часа, след което изцедени;

- 2 чаши вода;

- 1 чаша лед;

- една фурма без костилка или една чаена лъжичка сироп от агаве;

- 2 замразени банана (обелени);

- 2 супени лъжици сурово какао на прах (по желание);

- 1 чаена лъжичка канела;

- щипка морска сол;

Подготовка: Комбинирайте всички съставки в блендер и пасирайте на висока скорост, докато не получите хомогенна смес. Съхранявайте в херметически затворен стъклен контейнер в хладилника до 36 часа след приготвянето.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )