IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вкусни плодове за дълъг живот

13 април 2014 13 40

Колкото по-често ги консумирате, толкова по-добре

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Плодовете са вкусен и здравословен избор, затова те трябва да присъстват в хранителния режим на всеки човек. Някои от тях са особено специални, тъй като се борят със старостта и подпомагат по-дългия живот. Разбира се, никой човек не може да спре своя естествен часовник, който отброява годините му, но може да промени начина, по който се храни.

Подходящият хранителен режим може да направи хората по-силни, по-здрави и по-енергични. Така че, ако искате да поддържате ума си „остър като бръснач“ и тялото си здраво, добавяйте следните плодове към своята диета:

1. Боровинки. Установено е, че боровинките помагат не само на краткосрочната памет, но и на дългосрочната. Може да прибавяте тези плодове към сутрешната си овесена каша, например. Боровинките са богати на витамин С, което означава, че улесняват циркулацията на кръвта. Това от своя страна контролира процеса на антистареене.

2. Ябълки. Тези плодове са изключително богати на антиоксиданти. Антиоксидантите са съединения, които помагат за предотвратяване и овладяване на окислителните щети, получаващи се по време на нормалната клетъчна активност. Ябълките не могат да заменят четката за зъби, но стимулират по-голямо производство на слюнка в устата, което помага за намаляване на зъбния кариес. Освен това тези плодове се борят срещу негативните последици от застаряването на мозъка и пазят от Алцхаймер. Намерените съединения в най-горния слой на ябълката пречат на холестерола, както и защитават сърцето.

3. Череши. Черешите помагат при артрит, възпалителни състояния, както и подпомагат паметта и добрия сън. Тези плодове съдържат голямо количество антиоксиданти, също като боровинките. Антиоксидантите са свързани с намаляване нивата на азотен оксид, съединението, което се свързва с артрита. Черешите също така съдържат антоцианин, който може да подобри паметта. Пиенето на черешов сок може да увеличи общото време на съня, както и да подобри неговото качество.

4. Пъпеши. Тези плодове са известни със своята дебела кора, оранжеви вътрешности, ниско съдържание на калории, както и сладък вкус. Пъпешите са чудесен източник на витамин С. Както е известно, витамин С укрепва имунната система чрез стимулиране на белите кръвни клетки. Пъпешите също така предотвратяват сърдечносъдови заболявания, както и помагат за намаляването на стреса. Богатото им съдържание на калий нормализира сърдечния ритъм и повишава доставката на кислород, което кара човек да се чувства по-спокоен.

Снимка: Dreamstime

5. Банани. Бананите се борят срещу депресията, помагат за стимулирането на мозъчната дейност, лекуват махмурлука, предпазват от диабет и слепота. Калият, който се съдържа в тези плодове, помага на кръвоносната система и доставя кислород към мозъка. Освен това това полезно вещество, намиращо се в големи количества в бананите, увеличава интелектуалния потенциал. Фибрите, съдържащи се в тези плодове, пък помагат за регулиране функциите на червата.

6. Ягоди. Те не само са вкусни, но и богати на хранителни вещества и пълни с антиоксиданти. Ягодите са отличен източник на витамин С, който помага за повишаване на имунитета. Те също така помагат за по-добро здраве на очите. Витамин С, намиращ се в ягодите, укрепва роговицата на окото и ретината, както и предотвратява катаракта. Ползите от витамин С обаче не свършват. Това полезно вещество е от съществено значение за производството на колаген, който помага за подобряване на еластичността и устойчивостта на кожата.

7. Грейпфрути. Тези плодове помагат не само в борбата с килограмите, но в превенцията на рака, както и в понижаването нивата на холестерола. В грейпфрута има салицилова киселина, която подпомага на организма да се изчисти от неорганичния калций. Това от своя страна намалява симптомите на артрит. Намерените в грейпфрутите антиоксиданти ефективно понижават нивата на холестерола и лекуват настинки и хрема. Освен това в тези леко горчиви плодове се съдържат други важни съставки като желязо, калций, калий и фолиева киселина.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 10 години )
стахотна селекция от вкусотии
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар