IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храните, които балансират хормоните и карат кожата да блести

17 април 2014 05 19

На какво трябва да наблегнете в менюто си, за да бъдете по-здрави и красиви

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Здравето и красотата са два основни елемента, които са свързани помежду си и карат всеки човек да се чувства и изглежда добре. Ето защо е важно да осигурявате на тялото си нужната храна, с чиято помощ то да има балансирани хормони и нежна кожа.

Именно хормоните контролират вашето настроение, храносмилане, енергия, либидо, обмяната на веществата и начина, по който изглежда вашата кожа. Ако вие не ядете правилните храни, от които организмът ви се нуждае, то вашето тяло не може да произвежда правилно хормони, което от своя страна нарушава хормоналния баланс.

Човешкото тяло се нуждае от три основни елемента – въглехидрати, протеини и особено мазнини. Мазнините са едни от най-важните фактори, влияещи върху хормоналния баланс. Дълго време бяхме убеждавани, че мазнините са нещо лошо, което всъщност се оказва опасна лъжа.

Полезните мазнини са тези, от които организмът на човек се нуждае, за да поддържа правилното функциониране на хормоните. Освен това тялото има нужда и от някои мазнини за възстановяване на клетките. Това е особено важно за женската репродуктивна система.

Как да се храните, за да се радвате на хормонален баланс?

Менюто ви трябва да се базира на чист протеин, мазнините, които балансират хормоните, зеленчуци, богати на антиоксиданти и лечебни билки и подправки. Избирайте по една храна от всяка категория, когато се храните, за да регулирате лесно своите хормони и да се радвате на страхотна кожа.

1. Чист протеин

– Сурови ядки, боб, семена, киноа, леща, органично месо (пилешко, пуешко, телешко, риба), органични яйца.

2. Мазнини, които балансират хормоните

– Кокосово мляко (и всички други кокосови продукти). То съдържа лауринова киселина, която има лечебни свойства за кожата и е изключително полезна за хормоналното производство. Освен това тя убива лошите бактерии и вируси в организма.

– Авокадо. То е богато на здравословни мазнини, които помагат на тялото да абсорбира хранителните вещества и да ги използва. В авокадото също така се съдържат много фибри, калий, магнезий, витамин E, B-витамини и фолиева киселина – всички от съществено значение за поддържането на хормоналния баланс в организма.

– Сурово масло. То е богат източник на мастно разтворими витамини A, D, E и K2. Тези хранителни вещества са важни градивни елементи за хормоналния баланс. Освен това маслото осигурява големи количества мастни киселини, които подпомагат функцията на имунната система, стимулират организма и имат антимикробни свойства. Това означава, че суровото масло се бори срещу лошите бактерии и вируси в тялото.

– Накиснати ядки и семена, маслини и зехтин, конопено семе, масло от ленено семе, сурови и култивирани млечни продукти.

3. Богати на антиоксиданти зеленчуци

Избирайте тъмнозелени зеленчуци – аспержи, броколи, спанак, зеле, кейл, краставици, магданоз и т. н. Освен това не пренебрегвайте и тези, които са оцветени в ярки цветове – червено, жълто, оранжево. Сладките картофи, цвеклото, ряпата и тиквата, които са нишестени зеленчуци, също трябва да присъстват в менюто ви.

4. Лечебни подправки и билки

– Канела, куркума, много лют червен пипер, кимион, чесън и джинджифил.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
мазнините са най-важни за хормоните
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар