IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кухненските съвети, които ще улеснят живота ви

20 април 2014 06 20

Как да получите три пъти повече сок от лимон?

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

В 21-ви век е все по-трудно на една жена да бъде перфектна домакиня. Освен всички задължения, свързани с поддържането на дома, дамите са нагърбени и с много други отговорности. Разбира се, най-важната от тях е отглеждането на децата, но не на последно място се нарежда и работата на жената.

Забързаното ежедневие и стресът принуждават дамите да търсят алтернативни начини, с помощта на които да подобрят и улеснят своя начин на живот. Ако вие също имате проблем с недостига на време, ето кои са кухненските съвети, които със сигурност ще ви бъдат от полза:

1. Сочни лимони. Обикновено един лимон съдържа около 3 супени лъжици сок. За да увеличите количеството лимонов сок, което може да получите, плъзнете лимона по кухненския плот и леко го натиснете. Това ще спука малките клетки, напълнени със сок. Другият начин е да сложите лимона в микровълновата печка за около 20 секунди. След това го разрежете по дължина, а не напречно. По този начин вие ще получите около три пъти повече сок.

2. Свеж хляб. Сложете го в найлонова торбичка със стрък прясна целина и го оставете да престои една нощ. Хлябът бавно ще абсорбира влагата от целината, което ще му придаде по-свеж вкус. Тъй като целината не притежава силен аромат, той няма да се отрази на вкуса на хляба.

3. Перфектното шампанско. Преди да налеете шампанско в чашите, „измийте ги“ с малко количество бяло вино. По този начин ще предотвратите преливането на чашите, сипвайки пенливата напитка. Също така винаги може да „спасите“ отворено шампанско, пускайки една или две стафиди в него. Първоначално те ще потънат, но след това ще бъдат избутани нагоре от останалите мехурчета. Наливайки шампанското, вие ще се радвате на повече балончета, сякаш току-що бутилката е отворена. Вкусът ѝ няма да бъде засегнат.

4. Кубчета за лед. Водата, която е била сварена, замръзва по-бързо от водата, която се налива директно от чешмата. Ето защо, ако по време на гости имате голяма нужда от кубчета за лед, предварително сварете някакво количество вода.

5. Твърде солена супа. Ако сте пресолили супата си, навярно няма да ви е много приятно да я ядете. За щастие, вие може да поправите вкуса ѝ с помощта на картоф. Обелете един картоф, разрежете го на четири и го сложете в супата. Зеленчукът ще действа като гъба, която поглъща излишната сол и не оставя вкус. Премахнете картофите при сервиране. Други алтернативи са добавянето на чаша вода или щипка кафява захар.

6. Миризма на лук. Ако ръцете ви миришат на лук или чесън, ги разтрийте в лъжица от неръждаема стомана, която ще абсорбира мазнината.

7. Рециклиране на олио/зехтин. Ако искате да използвате повторно олио или зехтин, с което вече сте готвили, трябва да се снабдите с джинджифил. Изсипете течността в тиган и я загрейте на ниска температура. След това внимателно добавете малко нарязан корен от джинджифил. Накиснете парченцата в олиото или зехтина за около 15 минути. Когато премахнете джинджифила, това ще абсорбира всички вкусове и миризми.

8. Удължаване живота на заквасената сметана. За да може да консумирате по-дълго заквасената сметана или сиренето котидж, съхранявайте ги обърнати. Това ще създаде вакуум ефект, който забавя растежа на бактериите, отговорни за развалянето на храната. Разбира се, слагайте храната в кутия с плътно затварящ се капак.

9. Мляко, което не изкипява. За да избегнете изкипяването и преливането на млякото по време на варене, сложете лъжица с дълга дръжка в съда, в който е млякото. Лъжицата нарушава повърхностното напрежение и позволява на парата да се отделя без „изригвания“.

10. Без сълзи, докато режете лук. Белете и режете лука в голяма купа с вода или под течаща струя. Това ще попречи на изпаренията на лука да достигнат и раздразнят очите ви. Другият вариант е да намажете ножа с парченце лайм преди да започнете да режете лука. Киселината от лайма реагира с химични съединения на лука, в резултат на което освобождава по-малко изпарения.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )