IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо нискокалоричните раздели в менюто правят хората по-дебели

22 април 2014 08 01

Групирането на здравословни храни ги прави непривлекателни за повечето хора

Снимка: Thinkstockphotos

Снимка: Thinkstockphotos

Отивате на вечеря или на обяд. Отваряте менюто и се насочвате накъде? Към любимата си калорична храна или към нещо по-здравословно? Всъщност до голяма степен изборът на човек зависи от неговата собствена преценка за това как трябва да се храни и какво трябва да избягва по отношение на храната.

Повечето хора, които са избрали здравословния начин на живот, не биха се поддали на кулинарните изкушения. Не така обаче стоят нещата при по-голяма част от хората, които знаят кое е полезно и кое не, но въпреки това не могат да се преборят с желанията си.

Все повече заведения се стараят да предлагат секция с по-здравословни ястия в менютата си, което е една наистина страхотна идея. Повечето хора обаче възприемат нискокалоричните храни, събрани на едно място, като непривлекателни и в голяма част от случаите се насочват към нещо далеч по-калорично и нездравословно.

Американски учени установили, че когато в менюто има много предложения, повечето хора дори не се спират на „здравословната секция“. Това автоматично означава, че те ще си поръчат ястие с много мазнини и калории – нещо, което ще се отрази и на тяхната фигура, пише Daily Mail.

Един от основните проблеми е, че голяма част от клиентите смятат, че нискокалоричната храна има лош вкус или пък няма да ги засити достатъчно. Това обаче не е вярно, имайки предвид резултатите от проведен експеримент. Те показват, че когато дадено ястие не е обозначено като нискокалорично и здравословно, има по-голям шанс да бъде поръчано. Оказва се, че в много случаи изборът на храна зависи изцяло от настройката на човека.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари