IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ежедневната консумация на ориз помага на диетата

23 април 2014 09 46

Тази храна засилва усещането за ситост

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

В по-голямата част на Азия хората се хранят много често с ориз. И случаите на затлъстяване там са много по-малко. Намирате ли връзка между двете неща? Ежедневната консумация на ориз не само ще улесни вашата диета, но и ще се отрази чудесно на вашето здраве.

Оказва се, че човек може да подобри своя начин на хранене, просто като се наслаждава на белия или кафявия ориз всеки ден. Това показва ново изследване, в което участвали повече от 14 000 американци. Всички участници в проучването увеличили приема на ориз в своята диета.

Според доктор Тереза Никлас резултатите показват, че хората, които се хранят всеки ден с ориз, са по-последователни в спазването на своята диета. Освен това при тях били регистрирани по-високи нива на калий, магнезий, желязо, фолиева киселина и фибри. „Консумацията на ориз е свързана още с яденето на повече порции плодове, зеленчуци и боб“, категорична е доктор Никлас.

Едно от предимствата на ориза е, че той не съдържа натрий, както и има минимално количество мазнини – всички от които обаче полезни. Изследването потвърждава още, че ежедневният прием на ориз повишава чувството за ситост. Имайки предвид всички ползи от консумацията на ориз, експертите са на мнение, че той трябва да се препоръчва като част от здравословното хранене.

Половин чаша сварен ориз е равен на около 100 калории и не съдържа глутен. Кафявият ориз е 100% пълнозърнеста храна, а белият ориз е обогатен с важни хранителни вещества като фолиева киселина и желязо. Обогатеният бял ориз осигурява повече от 15 витамина и минерала, включително фолиева киселина, витамини от група В, желязо и цинк, пише Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
не съм съгласна, оризът си е въглехидрат
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар