IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Витамин А – защо, къде и как!

11 юли 2014 14 01

Ползите от това вещество са безценни, а вие лесно може да си го набавяте от ежедневното ви меню

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Пролетта е сезонът, който ни дава най-голяма възможност да си набавяме естествено витамини. Знаем, че те са полезни и важни за здравето ни, ала малцина наистина са наясно кой витамин с какво точно им помага.

Сега ще обърнем по-специално внимание на витамин А или ретинол. Той е мастноразтворим витамин, който може да се намери в редица храни . Има два вида на витамин А – -ретиноиди, които могат да бъдат намерени в месото, рибата, птиците и млечните продукти и бета-каротин, който се съдържа в някои зеленчуци и плодове .

Витамин А е необходим на тялото и има доста положителни влияния върху отделните му функции. Ето и защо трябва да зареждате тялото си с него:

Зрение

Витамин А подобрява зрението. Той помага и на очите по-лесно да се приспособяват от светлина към тъмнина и обратното и подсилва нощното зрение. Освен това също така помага в борбата с макулна дегенерация, катаракта, глаукома и др.

Кожа

Витамин A има антиоксидантни свойства, които помагат в борбата със свободните радикали, причиняващи стареене . Той също помага при задържане на влагата в кожата и я предпазва от изсушаване и други кожни проблеми като акне, бръчки, псориазис и т. н.

Кости и зъби

Витамин A, когато се превърне в ретиноева киселина, помага за поддържането на костите и здравето на зъбите. Той е необходим за формирането на дентина – твърдия слой на зъбите . Веществото помага и в замяната на износена или стара тъкан, като по този начин гарантира по-здрави кости.

Имунитет

Витамин А укрепва лигавиците на тялото – лигавицата на очите, дихателната, отделителната системи и чревния тракт . Освен това също така увеличава белите кръвни клетки в организма, което го превръща в оръжие в борбата с инфекции.

Камъни в пикочните канали

Витамин A произвежда калциев фосфат, минерално съединение в организма, което предотвратява образуването на камъни в пикочните пътища .

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
"дентина твърдия слой на зъбите" - tvyrdiqt sloi na zybite se kazva email
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
за съжаление в ежедневието забравяме колко е важно!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар