IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се избавите бързо от досадните три килограма?

5 юни 2014 06 40

Може да отслабнете за една седмица, без да се отказвате от удоволствията си

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Когато трябва да свалите повече килограми, се оказва, че задачата ви е по-лесна, отколкото ако трябва да се справите с някакви си 3-4 килограма, които упорито са се закотвили в тялото ви. Това е така, защото най-често това са мазнини, които служат като последен запас на организма и той трудно ще ви ги даде. Най-лесно е да ги превърнете в мускули или да промените основно начина си на хранене. Това ще ви избави от мъките на ограниченията и ще ви даде повече сили и енергия. Ето как.

1. Яжте бобови култури.

Имате избор – леща, нахут, боб, соя. Те са идеалните храни с ниско съдържание на мазнини и богати на протеини, витамин В и Е, фолиева киселина, минерали, фибри. С тях лесно може да успокоявате апетита си и да регулирате нивата на кръвната си захар. Това ускорява храносмилането. Яжте ги от два до четири пъти седмично на малки порции с гарнитура от зеленчуци.

2. Яжте в малки чинии.

Това е ефективен психологически трик, който доста хора подценяват. Видът на пълна до ръба чиния с храна дава импулс на мозъка ни, че ще остане доволен. Това означава, че ще приемате три пъти по-малко храна от обикновено. Дъвчете бавно и изчакайте 20 минути, преди да си напълните повторно чинията.

3. Избирайте храни с нисък гликемичен индекс (ГИ).

Това са полезните въглехидрати, или храни с нисък ГИ. Те не повишават нивото на кръвната захар чрез стимулиране производството на инсулин и не се превръщат в мазнини. С други думи, те ще помогнат да отслабнете по-бързо. В света на храненето е прието всички въглехидратни продукти да се разделят на три групи: с висок ГИ – над 70, среден ГИ – 69-50 и нисък ГИ – 49 и надолу. В списъка на полезните въглехидрати влизат храни като магданоз, марули, спанак, праз, авокадо, соя, маслини, гъби, аспержи, джинджифил, краставица, карфиол и брюкселско зеле, лешници и шам фъстък, патладжан, леща, ябълки, домати, ягоди, кисело мляко, дижонска горчица, оризови спагети, див ориз, ябълки.

Снимка: Thinkstock

4. Само кисели плодове и само преди ядене.

Ако ядете плодове след хранене, ще подпомогнете производството на захар в организма, а това допринася за натрупването на телесни мазнини. Ако приемете плодовете преди хранене, благодарение на високото съдържание на фибри и вода в тях, ефектът ще е обратен. Апетитът ви намалява. Сутрин яжте киви, ананас, пъпеш или диня.

5. Бъдете винаги сити.

Още през 1985 г. учени от Австралия са разработили „индекс на ситостта“ за най-разпространените продукти. Колкото по-висок е той, толкова по-добре ви засища съответният продукт. За 100% са приели една порция бял хляб за 240 килокалории. В резултат на това, учените споделят, че пълнозърнестият хляб засища един път и половина повече, в сравнение с този от бяло брашно. Бисквитите и кексовете са едни от най-малко засищащите. Сред плодовете най-засищащи са портокалите. Абсолютен шампион в списъка са овесените ядки, докато киселото мляко дори повишава апетита.

6. Използвайте подправки вместо сол.

Заменете я със стимулиращи храносмилането подправки като риган, черен пипер, лимон, карамфил, копър, кимион и кориандър. За пример – в класическия сос песто не се използва сол.

7. Приготвяйте си смутита (зелени шейкове).

Това е добър начин да наситите организма си с минерали, фибри и протеини и така да ускорите обмяната на веществата. Идеалната формула за смути е: 1 или 2 чаши вода, 70% зелени плодове и 30% листни зеленчуци. Този коктейл обогатява организма с желязо, помага за прочистване на черния дроб, премахва токсините, подобрява храносмилането и повишава имунитета.

8. Пийте вода регулярно, дори и да не сте жадни.

Минимумът вода е необходим, за да могат бъбреците да се освободят от токсините, но ако пиете постоянно вода, тялото ви ще може да се справи с разпръсването на натрупаната мазнина. Водата преди хранене може да създаде чувство за ситост, но ако я пиете по време на хранене, това ще доведе до по-бавно разграждане на храната.

9. Трябва да се потите.

Бавната хатха йога помага за изгарянето на около 175 ккал за час, силовата – около 300, виняса – 445 (равнява се на час колоездене), а термо йогата – 630 (повече от час крос). Хората с повече телесно тегло съответно изгарят и повече калории. Човек с тегло около 50 кг. изгаря на рутинна тренировка около 24 ккал за час, 77 кг. – 388 ккал, 90 кг. – 572 ккал.

Снимка: Thinkstock

10. Тренирайте със специално облекло.

Днес може да намерите в специализираните магазини дрехи за спортуване, създадени от специални материи. Еластична „титанова“ тъкан, наподобяваща тази на дрехите на професионалните спортисти, подобрява микроциркулацията. Освен това в някои материи има вградени кофеин, витамин Е, алое вера и ретинол, които изглаждат кожата и намаляват ефекта на портокаловата кожа.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

Ивета ( преди 9 години )
е да разбира се . това в никакъв случай не означава,че можем да ядем без да се ограничаваме по малко. аз мисля да опитам с тези зърна от зелено кафе.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Ивета ( преди 9 години )
с три килограма ли се отслабва? ще го потърся този вид по аптеките.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
Румяна ( преди 9 години )
това на naturas way зе мен е най-доброто.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Ивета ( преди 9 години )
кой от всичките видове зелено кафе?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Кристина ( преди 9 години )
момичета,ако искате да отслабнете не се мъчете с глад. препоръчвам екстракт от зелено кафе-хем тонизира,хем отслабвате.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар