IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храни, които изгарят мазнините

12 юни 2014 06 01

Вижте защо скаридите са сред 8-те храни за тънка фигура

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

За да сте доволни от това, което виждате в огледалото, когато мерите новия си бански, се налага да положите известни усилия, макар и не максимални и изтощителни. През летния сезон е доста по-лесно да включите определени храни в менюто, които да подпомогнат отслабването ви. Тайната на качественото отслабване се крие точно в храните, които консумирате, а не в зверските лишения от тях.

Непрекъснатият глад и изтощителните лишения затрудняват цялостния процес, а целта е да сте с достатъчно енергия, за да сте здрави и да изглеждате добре. Най-лесният начин да се справите с тази задача, е да се храните, но с определени храни. Това са такива храни, които подпомагат изгарянето на мазнините точно в този период от годината. Ето кои храни може да предвидите да присъстват по-често в лятното ви меню.

1. Зърнени храни

Всички зърнени култури са богати на нишесте, което не добавя много калории към ежедневния ви прием, но подпомага работата на червата и предотвратява натрупването на мазнини в организма. Зърнените храни създават т. нар. вторичен ефект от храненето, който се състои в това, че създава способност на организма да запази нивото на кръвната си захар в баланс и по този начин не изостря апетита.

2. Орехи

Тези ядки съдържат Омега 3 мастни киселини, които подпомагат изгарянето на мазнините. Те могат да се преобразуват в протеин, който да носи повече енергия, за да намалява температурата на тялото и да разгражда натрупаните мазнини в него. Само 30 г пресни орехи осигуряват 260 мг от Омега 3.

3. Скариди

Това, което е причина за вибриращия и жизнен цвят на скаридите, е химикал, наречен астаксантин. Доказано е, че той използва голяма част от мазнините вместо въглехидратите като гориво по време на тренировка или усилена физическа активност. Няма нужда от пояснение защо трябва да консумирате скариди.

4. Яйца

Те са чудесен източник на витамин D. Жените, които имат дефицит на този витамин, имат с около 40 до 80% повече мастна тъкан. Недостигът на витамин D в организма нарушава крехкия баланс на производството на инсулин и води до повишен риск от диабет.

5. Билки и подправки

Канелата има термогенни свойства, които помагат за повишаване на скоростта на метаболизма. Лютите чушки съдържат съединение, наречено капсаицин. То е причина за повишаване на сърдечния ритъм и повишаване на температурата на тялото, което на свой ред повишава и работата на метаболизма минимум с една степен. Според изследвания, консумирането на лютиви храни може да стимулира метаболизма до три часа след хранене.

6. Мазни риби

Силно препоръчително е да консумирате мазни риби като сьомга и скумрия. Техните здравословни мазнини засищат и понижават нивото на лептина – хормонът на глада.

7. Кисело мляко

Млечните храни са доказано мощно средство за понижаване на мазнините. Добре е да консумирате кисело мляко всеки ден. Това ще ви помогне да регулирате бактериалната флора в храносмилателния си тракт и да балансирате приема на мазнини. Ограничете приема на калорично сирене до минимум.

8. Броколи

Високата концентрация на зеленчуци в храната се свързва с по-ниски нива на телесни мазнини в тялото във всички възрастови групи. Броколите съдържат голямо количество фибри, които засищат и са с много ниско съдържание на мазнини и калории.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
Разбира се, че орехите са полезни всички видове ядки ,са много полезни и трябва да се храним ежедневно с тях!!!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )