IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кедровите ядки – още един приятел на здравето

17 юни 2014 09 40

Те се борят срещу процеса на стареене

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

В последно време кедровите ядки придобиват все по-голяма популярност, особено сред привържениците на здравословното хранене. Въпреки че се определят като ядки, те всъщност са семена. Най-често те се използват в салати, като им придават неустоим вкус и носят редица ползи за здравето.

Загуба на тегло

Кедровите ядки са богат източник на мастната киселина pinoleic, която според редица изследвания потиска апетита. Тя действа като стимулира тялото да освобождава по-голямо количество от хормоните холецистокинин и глюкагон-подобен пептид-1. Тези хормони са известни със свойството си да потискат апетита.

Помощ за сърдечносъдовата система

Кедровите ядки са отличен източник на мононенаситена мазнина, която е известна с намаляване нивата на холестерола в кръвта. Това от своя страна понижава риска от инфаркт и инсулт. Семената също така съдържат високи количества на витамин Е, витамин К, мед, желязо и манган. Всички те допринасят за сърдечносъдовото здраве.

Високо съдържание на желязо

Кедровите ядки са богати на желязо, което тялото използва в голяма част от основните си процеси. Например в регулирането на централната нервна система и циркулацията на кръвта в тялото. Медта, която също присъства в кедровите ядки, помага за по-доброто усвояване на желязото.

Борба в процеса срещу стареене

Друга полза на семената е способността им да забавят процеса на стареене. Това се дължи на високото съдържание на антиоксиданти, които защитават тялото от вредите, нанесени от свободните радикали. Свободните радикали са молекули, които могат да увредят клетките и които играят важна роля в сърдечносъдовите заболявания и рака. Също така те ускоряват процеса на стареене.

Здравето на очите

Кедровите ядки съдържат и лутеин, който помага на очите да филтрират UV светлината, предпазвайки ги от увреждане на макулата. Макулната дегенерация се увеличава с възрастта, а лутеинът помага за предотвратяване на влошаване на зрението. В кедровите ядки има още бета-каротин, който човешкото тяло превръща във витамин А. Този витамин е известен с добрия си ефект върху цялостното здраве на очите.

Прилив на енергия

Кедровите ядки също така са чудесен начин за увеличаване на енергийните нива. Те съдържат протеини, от които тялото се нуждае за „ремонтиране“ и изграждане на тъканите. За разлика от енергийните напитки, толкова популярни днес, протеинът е бавно изгарящо гориво, което дава дълготрайна енергия. Магнезият, който също може да бъде открит в семената, също увеличава енергията в организма.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
единственият недостатък е цената!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар