IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диета за вашия мозък

20 юни 2014 05 55

Кои храни трябва да включите в менюто си, за да подобрите работата на сивото си вещество

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Искате ли да сте по-умни? Не е нужно да се превръщате в зубрачи, а е достатъчно да подсилите малко мозъка си. За целта има различни упражнения за концентрация и памет, но доста по-лесно и приятно ще ви е, ако пробвате с някои вкусни храни.

Може и да ви се стори странно, но наистина има продукти, които подхранват вашето сиво вещество и без да се усетите ще станете по-находчиви, паметливи и концентрирани.

Ето и какво да хапвате:

Мазни риби

Един от големите проблеми, с които се сблъскваме в напрегнатото ежедневие е, че трябва да помним много задачи. За целта е добре да подсилите паметта си с омега 3 мастни киселини, които може да откриете в риби като сардината и сьомгата. Включете ги поне 2 пъти седмично в хранителния си режим и няма да забравяте нищо.

Листни зеленчуци

Мнозина не си падат по зелените зеленчуци, но изследване показва, че те са изключително полезни за мозъка. Спанакът и броколите например, са пълни с витамин С, антиоксиданти и бета-каротин. Те съдържат и фолиева киселина, за която се знае, че подобрява приемането и обработването на информация.

Яйца

Яйцата са чист протеин и са идеален компонент за вашата диета. Освен това те съдържат витамин B12. Белтъкът пък помага за образуването на червените кръвни телца, които пренасят кислорода до мозъка.

Зелен чай

Знаете ли, че мозъкът ви е съставен от 80 % вода? Това означава, че трябва да го поддържате хидратиран, за да функционира добре. Учените твърдят, че зеленият чай подобрява паметта и намалява риска от деменция.

Шоколад

Тъй като той е богат на флавоноиди (химикали, които подобряват работата на мозъка), умерената му употреба подобрява когнитивните ви способности. Флавоноидите подпомагат и образуването на нови неврони в мозъка (което означава и по-силна памет) и подобряват кръвообращението в него.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )