IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искате по-бели зъби? Яжте тъмен шоколад, сирене и ягоди

20 юни 2014 08 31

Зеленият чай също ще ви бъде от полза

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Кафето и червеното вино са известни врагове на зъбите, тъй като имат така наречения „оцветяващ“ ефект. За щастие, има храни, чието действие е точно обратното и всъщност могат да ви помогнат да избелите своите зъби. Според зъболекаря от Бевърли Хилс доктор Харолд Кац тъмният шоколад, зеленият чай и ягодите са идеални за целта.

За да получите най-добри резултати обаче, първите храни, които консумирате сутрин, трябва да бъдат именно тези с избелващо действие. Ето и конкретните съвети на доктор Кац за добрия вид на зъбите:

Тъмен шоколад

Той съдържа теобромин – горчив прах, който помага да се втвърди повърхността на емайла на зъбите. Това от своя страна помага за предотвратяване на оцветяването. Слабото външно покритие на зъбите ги прави по-податливи на оцветяване. Жалко за любителите на млечен шоколад, тъй като при него не се наблюдава подобен ефект. Според доктор Кац дори млечният шоколад може да предизвика лош дъх, тъй като съдържа захар и мляко.

Зелен чай

Зеленият чай съдържа танини, които пречат на оцветяването, защото спират задържането на бактериите по зъбите. Това означава още, че зеленият чай предотвратява лошия дъх. Напитката съдържа и химикали, наречени полифеноли, които се борят срещу бактериите в устата. Освен това пиенето на зелен чай увеличава нивата на флуор в устата, което може да доведе до по-малка ерозия на емайла на зъбите.

Ягоди

Те съдържат ябълчена киселина – ензим, който всъщност почиства петната от зъбите. Пюре от ягоди може да се смесва със сода за хляб, като по този начин получавате натурален избелващ продукт. Доктор Кац предупреждава обаче, че други плодове нямат същия полезен ефект.

Сирене

Малко известна полза от сиренето е, че увеличава нивото на pH в устата, правейки го по-малко киселинно. Това означава, че възможността за оцветяване и ерозия на зъбите се намалява.

Ядки, семена, ябълки и круши

Хрупкавите и абразивни храни като семена, ядки, ябълки и круши действат като скраб и премахват плаката и петната от зъбите. Хрупкавата текстура на ябълките може да заздрави венците и да намали риска от заболяване на венците и загуба на зъб. Освен това високото съдържание на вода в ябълките и крушите увеличава производството на слюнка. А слюнката е от съществено значение за намаляване на бактериите.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
ще наблегна на воколада@ ххаххаха
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар