IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малки промени на храненето през лятото

30 юни 2014 05 20

Храната неусетно може да помага, но и да вреди – вижте как

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

През лятото храните са традиционно по-леки от тези през зимата, а разнообразието от плодове и зеленчуци осигурява на организма много витамини и минерали. Но освен ползи, лятната кухня може да бъде и заплаха – студени газирани напитки, прекалено много сладолед и други вкуснотии. Не си струва да се отказвате от лакомствата, но трябва да има мярка във всичко.

Има няколко елементарни правила за хранене, които може да ви ориентират в лятното ви меню и да ви улеснят в избора и за количеството на храна, която ще помогне на организма да се чувства добре в горещите дни.

1. Основата на лятното хранене за много дами е киселото мляко, мюсли без мед и шоколад, сезонни плодове и леки супи като гаспачо, таратор и други вегетариански такива. Ако се храните по подобен начин през деня, вечер може да си позволите риба с ориз, птиче месо със свежи зеленчуци.

2. Пресните плодове е добре да не са по-малко от 300 г на ден. Някои от плодовете съдържат много захар, затова е добре да се съобразявате с количеството им – може неусетно да повишат теглото ви. Плодовете като малини и ягоди съдържат голямо количество фибри и прекомерната им консумация може да ви причини диария. Оптималната дневна порция е около 250-300 г от тях, за предпочитане сутрин.

3. Умерената консумация на продукти като сода, сладолед и дори месо на скара няма да доведе до повишаване на теглото ви, но само ако спазвате дневната доза от 250 г на ден сладки напитки, 100 г сладолед и 70 г месо.

4. За да утолите жаждата си през лятото, добре е към водата да добавите лимон, краставица или плодове.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари