IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храни, борещи се с ПМС

24 юни 2014 05 09

Забравете за шоколада и бисквитите

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

ПМС или така нареченият предменструален синдром е едно от най-кошмарните неща за много жени. Подуване на корема, главоболие, промяна в настроението – това са само част от нещата, с които голяма част от дамите се сблъскват всеки месец.

За щастие, ПМС може да бъде облекчен с помощта на подходящи храни.

Тези храни осигуряват здравословни хранителни вещества и помагат за намаляване силата на някои неприятни симптоми на ПМС. Най-хубавото е, че благодарение на тези полезни храни вие имате шанса не само да се храните правилно, но и да се чувствате по-добре. Ето и на кои храни трябва да наблягате:

1. Броколи, брюкселско зеле и артишок. Изглежда нелогично да приемате зеленчуци, богати на фибри през този период, но те действително могат да ви помогнат. Тяхното високо съдържание на вода ви помага да се отървете от подпухналостта, газовете и дискомфорта. Стойте далеч от солени храни, тъй като те имат обратния ефект.

2. Киноа и пуканки (не прекалено солени). Своята нервност по време на ПМС може да облекчите със сложни въглехидрати. Те дават тласък на серотонина – хормон, който ви кара да се чувствате добре. Също така те осигуряват постоянна доставка на енергия, така че няма да се чувствате гладни само след час. Скорошно проучване показва, че хората, спазващи нисковъглехидратна диета, са по-склонни да се чувстват депресирани, тревожни или ядосани.

3. Сьомга на скара и семена от чиа. Ако менструацията ви кара да се чувствате по-меланхолични, нуждаете се от прилив на омега-3 мастни киселини. Те ще ви помогнат да повишите настроението си. Според някои изследвания ефектът от омега-3 мастните киселини е толкова мощен, че те могат да функционират като антидепресант. Така че наблягайте на храни като сьомга и чиа.

4. Банани. Много жени страдат и от нарушения на съня точно преди менструация. Изследвания показват, че по-малкото количество сън може да направи жените по-податливи на болка. Бананите съдържат мелатонин – хормон в помощ на съня, който се отделя през нощта и помага за регулиране на естествените ритми на тялото.

5. Кейл и спанак. Хормоналното акне е един от най-досадните странични ефекти на ПМС. Тъмнозелените листни зеленчуци са добри източници на витамин А. Този витамин се бори срещу сухата кожа и акнето, както и блокира UV радиацията (въпреки че все още се нуждаете от слънцезащитен крем).

6. Тиквени семки. Ако често имате главоболие преди или по време на менструация, магнезият може да ви помогне. Установено е, че той помага за отпускане на кръвоносните съдове, което може да облекчи главоболието.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
Кейл...или както е на български - къдраво зеле.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
Интересно, не знам дали ще могат да помогнат, обаче!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар