IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да премахнете токсините от ежедневието си

9 юли 2014 07 55

Следвайте тези прости правила за живот без токсини

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Всеки ден сме изложени на риск от токсините, които се съдържат във водата, въздуха и храната. Тялото притежава собствена детоксикираща система, която работи непрекъснато чрез черния дроб, бъбреците, белите дробове и кожата.

Черният дроб, основната детоксикираща система, има две фази на работа, всяка от които е много важна. Фаза 1 води до производството на токсични съединения, а по време на фаза 2 много бързо се филтрират. Ако първият етап е свръхактивен, а вторият е в застой поради някаква причина, съществува огромен риск от натрупване на токсини в организма, които са по-вредни от самите отровни вещества, които приемаме

Предлагаме ви някои прости правила, с помощта на които може да изведете тези токсини и да намалите като цяло техния прием.

1. Не яжте храни от консерва и не пийте вода от пластмасови бутилки.

2. Гримът ви трябва да съдържа само натурални съставки – през кожата неусетно влизат много токсини.

3. Използвайте колкото можете повече натурални почистващи препарати в домакинството.

4. Отстранете сребърните (живачни) пломби от зъбите си. Те могат да доведат до автоимунни заболявания и неврологични проблеми.

5. Увеличете консумацията на храни, които подпомагат детоксикацията на черния дроб – кориандър, чесън, лук, кръстоцветни зеленчуци, магданоз. Консумирайте повече органична храна и качествени протеини.

6. Спрете всяка форма на злоупотреба с вещества като кофеин, алкохол, тютюн и наркотици!

7. Опитайте се да пиете възможно най-малко лекарства – фармацевтичните продукти натоварват изключително много организма със страничните си ефекти.

8. Намалете стреса. Той е токсин, особено, ако е хроничен. Тялото ни не прави разлика между емоционален и физически стрес и реагира по един и същи начин и на двата вида. Произвежда щедри количества от хормона кортизол. При поддържане дълго време на високи нива на кортизола, това може да доведе до нежелани хронични заболявания – симптоми на високо кръвно налягане, наддаване на тегло, метаболитен синдром, диабет, проблеми със съня, увеличен риск от инфаркт и инсулт.

9. Хранителните алергии са вредни. Те водят до възпаление на червата, а бавната циркулация на кръвта задържа токсините и нарушава ефикасната работа на черния дроб за детоксикация на организма. Направете си тест за хранителни алергии, за да узнаете кои храни причиняват възпаления на червата ви.

10. Освободете се от излишните мазнини в организма. Това обаче трябва да става под строг лекарски контрол. Защо? Повечето токсини са мастноразтворими и когато започва разреждането на кръвта, те преминават в мастните клетки. Когато започне детоксикацията на черния дроб, това може да предизвика освобождаване на голямо количество мастни клетки, които да освободят още по-голямо количество токсини в кръвта. Това може да влоши състоянието ви. Потърсете лекар, за да се справите успешно с освобождаването от излишни мазнини, и след това може да започнете програма за детоксикация.

11. Спортувайте редовно – потта извежда токсините от организма през кожата. Йогата подобрява лимфния дренаж, а бавното и дълбоко дишане освобождава белите дробове от токсините.

12. Освобождавайте редовно червата си. Това е Фаза 3 на детоксикацията. След като черният дроб е свършил работата си и е превърнал мастноразтворимите токсини във водоразтворими съединения, те лесно могат да се елиминират с изпражненията. Запекът води до рециркулация на токсини в тялото и увеличава риска от рак и от други заболявания.

13. Съхранявайте емоционалния си баланс. Практикувайте йога, медитация, прощавайте обидите, бъдете деликатни в отношенията с хората и ако се налага, потърсете професионална помощ.

14. Спете достатъчно. Това е най-добрият начин да поддържате капацитета на организма си, за да се справя той с детоксикацията. Да се събуждате свежи сутрин е най-важното нещо, което трябва да осигурите за здравето си.

Автор на статията:
Люба Вангелова

КоментариКоментари

И къде има спокойна ( преди 9 години )
Аз съм в една страна, която мислех, че е спокойна. там се разболях, но наистина ужасно. не съветвай без да знаеш. А ако си на мерил/а тази страна, сподели.Поздрави от друга страна)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
ГОСТ ( преди 9 години )
ЗА ВСИЧКО ТОВА Е НУЖНО ДА ПРОМЕНИШ СТРАНАТА В КОЯТО ЖИВЕЕШ,ДА ИЗБЕРЕШ СПОКОЙНА СТРАНА,В КОЯТО ЛИЧНОСТТА НА ВСЕКИ ОТДЕЛЕН ЧОВЕК ЗНАЧИ МНОГО ЗА ОБЩЕСТВОТО,ДА НЕ СЕ БЪХТИШ ЗА ЕЛЕМЕНТАРНИ НУЖДИ ШИ МНОГО ДРУГИ НЕЩА,КОИТО НЯМА КАК В БГ ДА ПОСТИГНЕШ, ДА ИЗБЕГНЕШ......................
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )