IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заложете на зелените храни!

16 юли 2014 05 20

Те са вкусни и много полезни

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Ако се интересувате от здравословно хранене, вероятно вече знаете, че зелените храни трябва да присъстват ежедневно във вашето меню. Това не е безпочвено твърдение, а напълно доказана истина.

Според експерти зелените храни съдържат много хранителни вещества, които могат да помогнат на организма по-лесно да се пребори с някои болести. Може да се каже, че зелените храни са като един много добър приятел на човека.

Ето и на кои зеленчуци и плодове трябва да наблегнете:

1. Киви. Това е един от плодовете, в който се съдържа най-голямо количество витамин С. Тялото се нуждае от този витамин, за да поддържа имунната си система силна. В кивито има още фибри, желязо и калий.

2. Зелени чушки. Те са богати на фибри, калций, магнезий, желязо, калий и витамини A и C. Добрата новина е, че зелени чушки може да ядете целогодишно и имате възможност да ги консумирате както сурови (в салати), така и в готвени ястия.

3. Спанак. Неслучайно Попай Моряка се храни със спанак. Този зеленчук е чудесно допълнение към салата или пък в супи. Спанакът съдържа полезни хранителни вещества като магнезий, калций, фолиева киселина, витамин К и витамин А.

4. Зелено грозде. Независимо от цвета, различните видове грозде имат сходен профил на хранителни вещества. Зеленото грозде е идеално за закуска – особено в летните дни, когато организмът се нуждае от допълнителна хидратация. То съдържа калий, витамин С и витамин А.

5. Кейл. Този зеленчук има много приятен вкус, което го прави подходяща добавка към салати или зеленчукови шейкове. Може да го използвате и като гарнитура. В кейла се съдържат калций, калий, витамин С, витамин А и витамини от група В.

6. Грени Смит ябълки. В тях може да намерите изобилие от фибри, калий и витамин А. Те са чудесни за закуска или някое междинно хранене, когато почувствате глад. Не забравяйте, че трябва да консумирате плодовете преди останалата храна, а не като десерт!

7. Авокадо. То е чудесен начин да придадете неповторим вкус на своята салата. Пасирано авокадо пък може да използвате като маслинена паста и за овкусяване на различни ястия. В авокадото се съдържат калий, фибри и здравословни мазнини.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
това е стара и изпитана формула за добра форма!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Елена ( преди 9 години )
Елена ( преди 9 години )
определено трябва да се събразяваме какво ядем. но искаме да влезнем във форма имат значение и добавките с които си помагаме. ако има такива като мен които могат да се оплачат от вече забавен метаболизъм мога да препоръчам екстракт от зелено кафе. помага много.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар