IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храните на лятото

24 юли 2014 14 35

Не ги пренебрегвайте, защото има какво да спечелите от тях

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Едно от най-хубавите неща на лятото е безкрайното разнообразие от вкусни плодове, които са на разположение по това време на годината. С тяхна помощ не само ще заситите глада си и ще се охладите в горещите дни, но и ще зарадвате организма си с голяма порция антиоксиданти, витамини и фибри.

Тъй като плодовете са отличен и здравословен избор на храна, постарайте се да приемате достатъчно количество от тях. Например, може да опитате да започнете деня си само с плодове. Ако все пак имате нужда и от допълнителна храна за закуска, имайте предвид, че трябва да изядете първо плодовете, а след това останалото.

Ето и кои са храните на лятото, които трябва да присъстват редовно във вашето меню:

1. Диня. Разбира се, лятото не може да мине без вкусна и сочна диня! Тя е перфектната храна за междинно хранене на плажа или пък идеалният заместител на сладко лакомство преди лягане. Консумацията на диня не само ще хидратира тялото ви, но и ще го охлади. В този плод има здравословна доза ликопен, който предпазва кожата от вредното въздействие на слънцето. Освен всичко останало, динята е и добър източник на витамини А и С.

2. Ягоди. Тези червени и вкусни плодове съдържат само 49 калории в една чаша. За същото количество от тези плодове вие ще получите 3 грама фибри и 1 грам протеин. Ягодите също така са добър източник на витамин С, фолиева киселина, калий и манган. Червените плодове могат да съдействат за увеличаване притока на кръв към кожата, като по този начин намаляват нейната чувствителност и подобряват външния ѝ вид.

3. Ананас. Освен асоциация за екзотични места и тропически почивки, ананасите осигуряват и добра комбинация между витамини и антиоксиданти. В тези плодове се съдържа още ензимът бромелаин, който предпазва тялото срещу възпаления и помага за поддържането на червата във форма.

4. Киви. Знаете ли, че в кивито се съдържа повече витамин С, отколкото в портокала? Тези зелени плодове са пълни с витамин Е, калий и фибри. В едно киви се съдържат само около 40 калории.

5. Праскови. Прасковите са страхотно допълнение към плодова салата. Хубавото при тях е, че имат ниско калорично съдържание, като за сметка на това са добри източници на витамин А и С.

6. Череши. За съжаление, на черешите може да се наслаждаваме много малко време от годината. Ето защо не бива да изпускате възможността да го правите, когато имате този шанс. Докато всички сортове череши са добър източник на анти-възпалителни антоцианини, киселите череши съдържат дори по-високи концентрации от това вещество. Те могат да помогнат за намаляване рисковите фактори за диабет тип 2. Черешите са богати и на антиоксиданти.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

И отново до Анонимен ( преди 9 години )
кивито цъфти през юни, плодовете узряват в края на октомври и са готови за ядене през декември. За справка:http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B8%D0%B2%D0%B8_(%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5)Тъжно, но факт-неподготвени сте, tialoto.bg
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
До анонимен ( преди 9 години )
Естествено, че има! В рубриката здраве, пак казвам, не трябва просто да се шляпват текстове, а да се мисли-все пак някои хора, особено подрастващите и по-малко образованите, ви вярват. Трябва да се слагат наистина полезни съвети-например: яжте сезонни продукти, произведени в региона, в който сте! Това не са киви и ананас, за бога!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
До Ваш читател: наистина ли няма киви и ананас през лятото в България ? това са тропически плодове - най-подходящи са за летните месеци - въпрос на вкус е кой какво предпочита да хапва
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Ваш читател ( преди 9 години )
Както винаги, "превеждате" тексове, без да му мислите-какво киви и какъв ананас в Бъглария посред лято?! Както ще кажете са кайсии, например, вишни, пъпеш, а сини сливи и грозде в края на лятото? Когато просто пльосвате някакъв текст, което е доста често, личи, че сайтът се прави от жената на шефа, докато същата си уговаря срещи за други "важни" инициативи! Много жалко!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
Не ви съветвам да ядете диня точно преди лягане, но ако авторът на статията има опит с подобна практика, моля да го сподели!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )