IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подправки, които могат да ви помогнат да отслабнете

28 юли 2014 07 10

Добавяйте аромат и вкус, и губете тегло

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много често именно подправките са тайните съставки, които правят домашно приготвените ястия толкова невероятно вкусни. Ползата от тях обаче не се ограничава само в по-добрия аромат и вкус на храната, а и в способността им да помагат при отслабването.

Изследвания показват, че почти всички билки и подправки са от полза, когато човек иска да се раздели с нежеланите килограми. Обяснението е много просто – добавянето на аромат помага на човек да се чувства по-задоволен от нискокалоричните и здравословни храни.

Все пак има някои подправки, които са особено полезни за отслабването. Според Жаклин Лъндън „основното е, че всички подправки помагат за загубата на тегло или имат противовъзпалителни свойства и аромат, който може да помогне за ограничаване на цялостния прием на калории“.

Ето и четирите подправки, които задължително трябва да използвате в кухнята:

1. Чили на прах. Пикантните храни са много подходящи при отслабване. Те увеличават разхода на енергия на организма и също така карат човек да се храни по-бавно. Това означава, че като цяло количеството погълната храна е по-малко. Проучвания показват още, че консумацията на пикантни храни може да доведе до увеличено желание човек да консумира растителни храни.

2. Джинджифил на прах. Доктор Лъндън уточнява, че противовъзпалителните свойства на джинджифила насърчават инсулиновата чувствителност. Това от своя страна помага за намаляване на мастните киселини в кръвта и за нормализирането на кръвната захар. И двата ефекта имат положително действие върху загубата на тегло.

3. Куркума. Напоследък тази подправка, която се среща често в индийската кухня, получава много внимание заради своите здравни ползи. Куркумата осуетява образуването на мастни клетки и промяната на техния размер. Опитайте да поръсите броколите и карфиола с подправката преди да ги сготвите.

4. Чесън на прах. Макар че чесънът няма особено приятен аромат, то той е особено полезен за вашата талия. Силният мирис и отчетливият вкус на чесъна ще ви накарат да ядете с по-малки хапки и по-бавно. Това ще ви предпази от потенциално преяждане. Нещо повече – изследвания показват, че когато приемате чесън, телесната ви температура се покачва и това може да допринесе за ускоряване на метаболизма ви.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Ina ( преди 9 години )
Най-сигурните помощници в постигане на добрата линия са мярката и усмивката. Късмет!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Ивка ( преди 9 години )
съгласна съм с Юнона. подправките не са за подценяване особено когато искама де имам добра фигура. в същото време обаче аз също тайничко се доверявам на изпитани и добри добавки които подмомагат отслабаването. всичко е разумно, когато е в умерени граници.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Юнона ( преди 9 години )
До Анонимен: Помагат, и то много :) Сами няма да се справят, разбира се, това е ясно. Но пък са вкусни и много, много полезни в борбата за по-красива фигура. Здравословна, приятно овкусена храна, умерен и редовен спорт, позитивно отношение към живота като цяло и към себе си в частност - това е ключът към успеха. И не ти трябват малинови кетони, зелено кафе и други "чудеса". В тази връзка - моля *** да не допускат толкова явни реклами като тази на Даниела.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
не знам дали помагат, може ли да се разчита на тях?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Даниела ( преди 9 години )
сега за лятото аз влезнах във форма със зеленото кафе на natures way.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Даниела ( преди 9 години )
не са само подправките,не е само до тях, когато искаме да отслабнем. въпроса е в това правилно да бъдат подбрани храните и евентуално помощни добавки за отслабване. например екстракт от зелено кафе.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар