IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грешките, които допускате, купувайки от пазари

1 август 2014 13 40

Трябва да обърнете внимание на няколко неща

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Напоследък все по-популярни са биопродуктите, които могат да бъдат намерени в специализираните магазини, както и на пазарите. Всички знаем, че големите вериги магазини не залагат толкова на качеството на продуктите, колкото на техния добър пазарен вид.

Купуването от пазарите обаче има своите тънкости и особености, с които трябва да се запознаете, преди да пазарувате плодове и зеленчуци отново. Ето и някои от грешките, които голяма част от хората правят и които трябва да имате предвид, ако искате да получите най-добрите храни на най-добрите цени:

1. Пазарувате прекалено късно през деня. Най-пресните и хубави продукти се купуват първи, така че не е добра идея да пазарувате на пазара в късния следобед, например. Следващия път се постарайте да посетите най-близкия пазар рано сутринта преди повечето хора. По този начин ще имате много по-голям избор.

2. Заблуждавате се, че всичко е органично и местно производство. Пазарите със сигурност са по-добър избор от големите хипермаркети, но не разчитайте, че всичко в тях е напълно био. Ако държите именно на такива храни, трябва да питате продавачите за произхода на продуктите им. След това ви остава да се надявате, че те са честни с вас и продукцията им наистина не е обработвана с пестициди и торове. Относно местното производство – най-много си личи, че някои храни не са такива, когато не е техният сезон, но въпреки това ги виждате да се продават. Другият белег е, ако определена храна просто не расте в района, от който я купувате.

3. Спирате се при първия продавач, който видите. Преди да пазарувате, направете една обиколка на пазара. След някоя и друга крачка може да видите по-хубави храни и то на по-атрактивни цени. Не си мислете, че всички продават на една и съща цена, както и че всички предлагат едно и също качество храни. Преди да започнете да купувате, направете кратка „справка“ и чак след това преминете към действие. Докато обикаляте, си набелязвайте нещата, които ви харесват.

4. Не носите своя чанта. Продавачите могат да ви предлагат найлонови торби, но това има няколко недостатъка. На първо място те не са еко, защото замърсяват околната среда и се разграждат дълго време. На второ място вие давате допълнително пари и на трето – найлоновите торби са много неудобни за носене, особено ако са препълнени. Освен това през лятото зеленчуците могат да се повредят само след 30 минути престой в найлонова торбичка.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
пазарите не са никаква гаранция за качество!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар