IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-подходящите зеленчуци за грил

14 август 2014 10 26

Вкусна и полезна храна по всяко време на годината

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Зеленчуците на грил са един страхотен начин човек да консумира повече от полезните храни, но под различна форма и с малко по-различен вкус. Все пак, когато става въпрос за храна, разнообразието е важно.

Така че, ако в сезона на лятото ви е омръзнало да ядете традиционната версия на салатата, може да прибавите към нея някой и друг грилован зеленчук. Или пък да използвате зеленчуците на грил за основно ястие или гарнитура.

Изборът е изцяло ваш, а ето и предложенията за най-подходящите зеленчуци за грил:

1. Гъби. Гъбите могат да бъдат страхотен заместител на месо за хората, които не са привърженици на животинския продукт. Спокойно може да изпробвате различни видове гъби, докато не откриете този, който най-много ви допада, сготвен на грил.

2. Домати. Всъщност технически те се водят плод, но всички сме свикнали да ги консумираме в компанията на зеленчуци. Освен това доматите са един от най-добрите избори за храни на грил, защото съдържат естествени захари. Те им придават един специфичен и примамлив вкус. Също както гъбите, може да използвате различни домати, които да печете на грила.


3. Тиквички. Тези зеленчуци са още едно допълнение към списъка с храните, които си заслужава да опитате гриловани. Те имат стегната консистенция, ето защо позволяват да бъдат обработвани на висока температура. Тиквичките имат ниско съдържание на калории и високо съдържание на калий и витамин C. Опитайте тиквички на грил, поръсени с черен пипер, италиански подправки и изцеден лимон.

4. Сладки картофи. Ако сте фенове на сладките картофи, опитайте да ги печете на грил нарязани на шайби или разрязани наполовина. Те са страхотен заместител на пържените картофи, но най-важното - те са много по-здравословен избор.

5. Царевица. Варената царевица е хит лятото, но защо трябва да пренебрегвате печената царевица? Тя е естествено сладка и чудесен източник на някои витамини.

6. Лук. Още един зеленчук, който трябва да консумирате грилован, е лукът. Нарязан на шайби, той е чудесно допълнение към почти всяко ястие. Все пак не забравяйте да не прекалявате с неговата консумация, тъй като грилован или не – той все още продължава да мирише по онзи специфичен начин.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )