IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо трябва да ядете плодове в началото на деня

29 август 2014 11 16

Направете здравословен избор още от сутринта

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Консумацията на плодове в началото на деня има много ползи за здравето. Вероятно знаете някои от тях, други може би не. И все пак какво по-хубаво от това да хапнете свежа ябълка рано сутрин или пък вкусен, сладък банан? Плодовете и зеленчуците са едни от най-очевидните здравословни храни, които можете да включите в своята диета.

Това е така, защото в тях има ниско съдържание на калории и високо съдържание на полезни вещества. Ползите от плодовете обаче не свършват само дотук. Вижте защо е добре да започвате деня си именно с плод и защо си заслужава наистина да го направите:

1. Повишава енергията. Плодовете са богат източник на висококачествени въглехидрати, което е и една от основните ползи от ранната консумация на тези храни през деня. Плодовете са богати на фибри и бавно смилаеми захари, и дават на тялото ви енергия, за да се чувствате добре през целия ден. Ябълки, портокали, банани, ягоди, дини и пъпеши са чудесен избор за закуска.

2. Засилено храносмилане. Плодовете са изключително почистващи храни. Така че, когато ги консумирате в началото на деня, това е чудесен начин за прочистване на организма от токсините, които са се натрупали през нощта. От момента, в който спрете да се храните вечерта до закуската тялото ви преминава през прочистващ цикъл. Консумацията на плодове в началото на деня може да помогне за подобряване процеса на прочистване.

3. Богати са на ензими. Плодовете са богати на ензими, дори повече, отколкото зеленчуците. Ензимите са от решаващо значение за множество функции в организма, а също така и естествена помощ в храносмилането. Ензимите също помагат на тялото да усвоява хранителните вещества от храната, която приемате.


4. Подобряват настроението. Мозъкът се нуждае от качествени източници на глюкоза, за да работи най-добре. Плодовете са чудесен източник на естествена глюкоза, която може да ви помогне да се чувствате в по-приповдигнато настроение. Захарите и фибрите в плодовете са добър начин да подобрите своя фокус, да намалите кръвната си захар и да увеличите своята умствена енергия.

5. Намаляване на стреса. Плодовете са богати на витамин С, който не само се бори срещу настинки, но и е от съществено значение в борбата срещу стреса. Витамин С също така намалява възпалението, причинено от физически или психически стрес. Парче плод за закуска или обяд е подходящ начин да се преборите срещу стреса в най-забързаните часове на деня.

6. Хидратират. Плодовете са пълни с вода, което хидратира тялото ви по естествен начин. Това е изключително важно в началото на деня, тъй като тогава вие сте обезводнени. Плодовете с повете вода са: пъпеши, дини, ябълки, портокали, киви, ананас, грозде и круши.

7. Борят се срещу захарния глад. Ако обичате да похапвате сладки храни, плодовете са чудесен начин да се борите срещу захарния си глад и същевременно да се храните здравословно. В случай, че сте постоянни с плодовете, с течение на времето ще започнете да ги предпочитате пред преработените храни. Това е чудесно не само за теглото ви, но за вашето здраве.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари