IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храните, които ви изморяват

5 септември 2014 08 15

За някои от тях дори не подозирате

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Ако се чудите защо всеки следобед се случва едно и също – нивото на вашата енергия намалява значително и вие започвате да се чувствате много уморени, то може би трябва да вините храната, която консумирате. Вероятно именно любимата ви закуска или обяд са причината за следобедното ви изтощение, което може да бъде просто катастрофално, ако по това време на деня ви чакат куп задължения.

Ето и кои са храните, които ви изморяват. Имайте едно наум за тях:

1. Банани. Храните с високо съдържание на магнезий като банани и тиквени семки, например, могат да ви накарат да се чувствате уморени. Магнезият всъщност е мускулен релаксант, който е страхотен за времето преди лягане, но не и през деня, защото повлиява нивата на вашата енергия.

2. Бял хляб. Ако сте консумирали храни с висок гликемичен индекс (като бял хляб и бял ориз), вместо пълнозърнестите им заместители (пълнозърнест хляб и кафяв ориз), тогава вие сте лишили организма си от важни елементи, които да ви държат в кондиция. Храните с висок гликемичен индекс не разполагат с много фибри, което не ви дава постоянния поток от енергия, от който се нуждаете.

3. Червено месо. Високото съдържание на мазнини в червеното месо като пържоли и хамбургери може да ви направи сънливи. За да се разгради червеното месо, на тялото му трябва много енергия. Ето защо вие не можете да бъдете достатъчно фокусирани. Най-добре заменете червеното месо със сьомга, тъй като в нея се съдържат омега-3 мастни киселини. За тях е доказано, че подобряват мозъчната функция и концентрацията.

4. Череши. Изследвания показват, че сокът от череши и вишни работи много добре като естествено приспивателно. Това е така, защото плодовете съдържат високо количество мелатонин. Ето защо по-добре яжте черешите в по-късните часове на деня, когато и да станете по-мързеливи, това няма да ви навреди. Все пак не бива да се отказвате от тези вкусни плодове, защото те са много полезни.

5. Сладки лакомства. Сладките лакомства с високо съдържание на захар също не са подходящи, ако искате да бъдете свежи през целия ден. Захарта навлиза в тялото ви и освобождава инсулин, който на свой ред освобождава твърде много от аминокиселината триптофан в мозъка. Именно тя ви кара да се чувствате сънливи. След сладко лакомство вие получавате прилив на енергия за кратко, а след това пълна катастрофа.

6. Кафе. Може да ви звучи странно, но кафето също може да ви направи уморени. Кофеинът дава на тялото прилив на бодрост за час – час и половина, но ефектът е обратен, когато неговото действие отшуми. Най-добре пийте от 200 до 300 милиграма кофеин на ден, но на малки дози и в продължение на много време – най-добре от сутринта до обяд.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

ира ( преди 9 години )
за бананите съм напълно съгласна !!!!!!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар