IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С какво дивият ориз превъзхожда кафявия

15 септември 2014 12 00

Ползите за здравето, които не трябва да пренебрегвате

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Най-вероятно знаете, че е хубаво да замествате белия ориз с кафяв. Наясно ли сте обаче, че е по-добре да консумирате див ориз, вместо кафяв? Много са ползите за здравето, които дивият ориз ще ви донесе, ако редовно го включвате в своя хранителен режим. Ето и с какво дивият ориз превъзхожда кафявия:

1. Той е лесно смилаем. Всъщност дивият ориз са семките на трева и той няма нищо общо със зърната. Тревите са много по-лесно смилаеми от организма, особено за хората, които са чувствителни към глутен и които имат храносмилателни проблеми.

2. Той съдържа повече антиоксиданти. Кафявият ориз може да се похвали с голямо количество антиоксиданти, но дивият определено побеждава в това „състезание“. Освен това той има по-голяма устойчивост и е страхотен за имунната система.

3. Той има много повече витамин В. Дивият ориз съдържа по-голямо количество витамин В, в сравнение с кафявия ориз. По-специално в дивия ориз има повече рибофлавин, ниацин и витамин В6. Витамините от група В са важни за енергията, храносмилането и обмяната на веществата.

4. Той съдържа повече магнезий. Кафявият ориз е богат източник на магнезий, но в дивия ориз може да намерите още повече от полезната съставка. Магнезият е важен за здравата нервна система, дава енергия и се грижи за спокойния сън. Освен това той намалява стреса, главоболието, общата тревожност и умората.

5. По-добър вкус. Дивият ориз има по-добър вкус от кафявия. Той придава по-сладък вкус и примамлив аромат на ястието.

6. Той има два пъти повече фибри. Кафявият ориз съдържа само 1 грам фибри в ¼ чаша. Имайки предвид, че човек се нуждае от 30 грама фибри на ден, трябва да се потърсят други алтернативи. Дивият ориз за сравнение съдържа почти три грама фибри в ¼ чаша.

7. Той съдържа повече калий. Дивият ориз е богат източник на калий, който може да помогне на кръвното ви налягане, както и да намали подуването. В дивия ориз може да намерите два пъти повече калий, отколкото в кафявия.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари