IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравословните алтернативи на млякото

18 септември 2014 10 33

Подходящи и за вегани

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Независимо дали сте привърженици на традиционното прясно мляко (от крава) или пък не, добре е да знаете, че съществуват много здравословни алтернативи, с които може да го замените. Има две коренно срещуположни мнения по въпроса дали човек трябва да консумира животинско мляко – едната е, че то е много важно за организма, тъй като съдържа калций и без него костите стават по-чупливи.

От друга страна според някои тялото на хората всъщност е устроено така, че да може да разгражда ензима лактаза само до около 3-годишна възраст. Лактазата спомага за разграждането на млечната захар лактоза. Неразградената лактоза, както и киселинната среда, създадена от млякото в червата, стимулират развитието на бактерии там и отделянето на много токсини в цялото тяло.

Независимо на коя от двете теории избирате да повярвате, ето няколко здравословни алтернативи на млякото, които са подходящи и за вегани:

1. Соево мляко. Соята е най-популярната алтернатива на животинските продукти, но нейната консумация също е доста спорна. Всъщност соята е бобово растение, което обяснява по-високото ? съдържание на протеини, в сравнение с другите растителни млека.

И въпреки, че тя е свързана с някои положителни ефекти върху здравето, много хора вярват, че фито-естрогените в соята могат да засегнат производството на полови хормони. Със соята трябва да внимават и хората, които имат проблеми с щитовидната жлеза. Големият проблем при соята е и фактът, че соевите зърна са генетично модифицирани, което поставя много въпроси. Най-добре консумирайте само органични соеви продукти, но без да прекалявате.

2. Бадемово мляко. То е изключително добър заместител на краве млякото, има сладък вкус и е подходящо за готвене в много рецепти. Бадемовото мляко е добър източник на витамин Е и калций, както и може да се „похвали“ с ниско съдържание на калории и мазнини. Най-добре избирайте неподсладените видове бадемово мляко, за да си спестите допълнителното количество захар. За най-сигурно, може да направите домашно бадемово мляко бързо и лесно.

3. Кокосово мляко. То е полезно, съдържа малко калории, но също така и протеини. То е с произход най-често от Азия, понякога дори може да бъде по-кремообразно. Най-добре избирайте неподсладени версии на кокосовото мляко, които съдържат по-малко захар.

4. Конопено мляко. Конопените семена имат по-висока концентрация на протеини и фибри, както и наличие на омега-6 и омега-3 мастни киселини. За съжаление, не всички полезни хранителни вещества се прехвърлят в конопеното мляко. Чаша неподсладено конопено мляко съдържа около 6 грама мазнини, 9 грама въглехидрати и 2 грама протеин.

5. Оризово мляко. То е много подходящо за хората, които са алергични към краве млякото, соята и ядките. Оризово мляко е едно от малкото хипоалергични млека, което означава, че не е известно да причинява алергични реакции при хора. Въпреки това то не съдържа много хранителни вещества и като другите растителни алтернативи на краве млякото има по-малко количество протеини, за сметка на въглехидратите.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари