IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храни за добра памет

25 септември 2014 07 48

Ако ги консумирате, вашият мозък ще ви бъде благодарен

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Със забързания начин на живот, който повечето хора водят, не е изненада, че много от тях не помнят къде са оставили ключовете си, например. Докато машиналните действия и разсеяността в определени граници са нещо нормално, то човек може да се погрижи за своята памет с помощта на подходяща храна.

Съществуват хранителни стратегии, които не само подобряват общото здравословно състояние, но и влияят много добре и на паметта. Ето и кои са храните, които ако консумирате, вашият мозък ще ви бъде изключително благодарен:

1. Зеле. То е добър източник на фолиева киселина. Тя от своя страна може да бъде един от най-ефективните начини за намаляване на кръвните нива на хомоцистеин, за който се смята, че уврежда кръвоносните съдове. Според едно проучване, хомоцистеинът се свързва със спад на паметта, а фолиевата киселина може да служи като буфер.

2. Яйца. Те са известни най-вече като добри източници на протеин. В яйцата обаче се съдържат и други хранителни вещества като витамините B6 и B12. Недостигът на тези два витамина води до спад в силата на паметта.

3. Броколи. Според друго проучване, броколите, както и други кръстоцветни зеленчуци, имат голям ефект върху подпомагането на паметта. Освен това броколите имат високо съдържание на антиоксиданта кверцетин, фолиева киселина и витамин В6.

4. Ягоди. Ягодите са отличен източник на антоцианин – антиоксидант, за който е доказано, че подпомага паметта. Освен това, ягодите помагат на кръвните клетки и невроните да останат здрави и предотвратяват натрупването на плака в артериите. По този начин се улеснява постоянният приток на кръв към мозъка. В тези вкусни плодове има и особено голямо количество фолиева киселина и витамин B6.

5. Червено вино. Очевидно приемът на твърде много червено вино има отрицателни последици за паметта. Консумацията на тази напитка в умерени количества обаче може наистина да подпомогне паметта. Това се дължи на антиоксиданта кверцетин. Още по-добрата новина е, че в червеното вино се съдържа и антиоксидантът антоцианин, който се среща и в ягодите.

6. Кафе и чай. Изследователи от Университета на Инсбрук в Австрия са установили, че кофеинът подобрява производителността на човек при задачи, свързани с паметта. Ако не сте почитатели на кафето, в някои видове чай също се съдържа кофеин.

7. Сьомга. Тази риба има високо съдържание на омега-3 мастни киселини, което може да помогне за поддържането на една по-добра памет. Освен това сьомгата е богат източник на витамини B6 и B12.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари