IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо трябва да ядете повече авокадо

30 септември 2014 10 28

Ползите, които този плод ви носи

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Може би вече сте почитатели на авокадото, което е екзотичен плод, но на вкус по-скоро наподобява зеленчук. То е чудесна добавка към вашата салата и източник на много полезни хранителни вещества. Паста от авокадо със зехтин и балсамико също не звучи зле, нали?

Ако все още обаче се колебаете дали трябва да консумирате авокадо (без значение под каква форма) или не, ето и няколко причини, които ще ви убедят в това, че е хубаво да ядете повече от зеления плод:

Авокадото може да ви помогне да отслабнете

Според проучване консумацията на половин авокадо на обяд помага на човек да се чувства по-сит в следобедните часове. Това от своя страна намалява приема на храни след обяда и натрупването на повече калории. Сложете авокадо в салатата си, в супата или в сандвича си.

Авокадото ви помага да се храните по-здравословно

Оказва се, че почитателите на зеления плод са склонни да водят по-здравословен живот. Това показва изследване, в което се включили 17 567 възрастни. Освен това резултатите сочат, че хората, които консумират по половин авокадо всеки ден, са по-здрави от останалите. Също така тези хора като цяло спазват хранителни режими с повече фибри, витамини, минерали и добри мазнини. Нещо повече – консумиращите авокадо имат по-нисък индекс на телесната маса, по-малко мазнини около кръста и по-здравословни нива на холестерола.

Авокадото е чудесно за вашата кожа

 Вие сте това, което ядете – буквално. Мононенаситените мазнини в авокадото помагат за подхранване на кожата, косата и ноктите. В зеления плод също така се съдържа лутеин, който помага за здравето на очите.

Авокадото може да понижи кръвното налягане

Авокадото е богато на калий, който спомага за намаляване на кръвното налягане. И въпреки че повечето хора смятат, че бананите са най-големият източник на калий, всъщност авокадото ги изпреварва. Половин авокадо съдържа 487 милиграма калий, докато средно голям банан има 422 милиграма.

Авокадото може да ви предпази от травми

Причината, заради която плодът може да ви помогне да се предпазите от контузии, е фактът, че в авокадото има много мононенаситени мазнини. Обяснението на учените за връзката между добрите мазнини и травмите е проста – здравословните мазнини в диетата помагат на тялото по-добре и по-бързо да се справя с нараняванията.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари