IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как може да развалите салатата си

2 октомври 2014 14 30

Без дори да подозирате

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Ако държите вашата салата да бъде здравословна, то не е достатъчно просто да нарежете някакви продукти и да добавите дресинг към нея. Приготвянето на вкусна удовлетворяваща и питателна салата е изключително лесно, стига да знаете от какво имате нужда и какво трябва да пропуснете – особено, когато става въпрос за загуба на килограми!

Ето и няколко грешки, които трябва да избягвате, ако не искате да развалите своето здравословно хранене:

1. Избирате погрешното зелено. Докато айсбергът е много вкусен в салата, то истинското засищане идва от зелените храни, които съдържат фибри и други хранителни вещества. Най-добре заложете на листни зеленчуци като къдраво зеле, спанак, рукола и т. н. Ако не сте сигурни какво да купите, просто се насочете към по-тъмното зелено или пък слагайте от всичко по малко, за да се радвате на разнообразие в салатата си.

2. Не наблягате на нужните храни. Забравете за крутоните, които лесно може да замените с ядки. Ядките обаче не са достатъчни, за да бъде салатата ви перфектна. Залагайте на повече зеленчуци, които да ви снабдят с много и различни хранителни вещества. Наблягайте на сезонните храни, които са най-полезни.

3. Не добавяте достатъчно протеин. Точното количество протеин може да подобри или да съсипе вашата салата. Независимо от диетата, средностатистическата жена се нуждае от 46 грама протеини всекидневно и дори повече, ако тя е физически активна. Ето защо, ако не искате отново да сте гладни скоро след като сте изяли салатата си, включвайте в нея протеини.

4. Вие не добавяте никакви добри мазнини. Не бива да лишавате тялото си от всички мазнини, дори ако искате да отслабвате. Съществуват така наречените „добри мазнини“, които се грижат за вашето здраве и които ви помагат да се чувствате удовлетворени от храненето. Орехите, авокадото и зехтинът са растителни източници, съдържащи омега-3 мазнини.

5. Добавяте грешния дресинг. Дори ако вашата салата е пълна със полезни храни и хранителни вещества, нездравословният дресинг може да развали всичко. Най-добре избягвайте дресингите, които се продават в магазина и сами приготвяйте сосовете у дома. По този начин ще имате представа какво се съдържа във всеки дресинг и ще бъдете сигурни, че пропускате всички вредни вещества като консерванти, химикали, излишна захар и т. н.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Аз ( преди 9 години )
Не мога да повярвам, че може да съществува такава глупава статия.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар