IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храни за отслабване и силен имунитет

3 октомври 2014 11 20

Наблягайте на тях, за да се предпазите от настинки

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Знаете, че за да се предпазите от върлуващите грипове в студените месеци, трябва да миете ръцете си често и да стоите настрана от кихащите хора на работното място. Какво място обаче заемат здравословните храни в превенцията срещу настинки? Доктор Лаура Манинг дава полезни съвети за това с какво трябва да се храните, за да не се разболявате и един бонус – едновременно с това да отслабвате!

Ето и кои са храните, които ще ви помогнат да кажете „сбогом“ на няколко килограма и които ще ви осигурят силен имунитет:

1. Портокали. Тези вкусни плодове са подходящи за борба срещу много заболявания. Портокалите се борят с вирусите и помагат за възстановяването на тъканите и костите. Доктор Манинг обаче уточнява, че оранжевите плодове не могат да ви помогнат да не се разболеете, но ще се превърнат във ваши верни приятели, ако това все пак се случи. Сочният им вкус пък ще ви помогне да „убиете“ глада си за шоколад и други сладки лакомства.

2. Кейл. В него се съдържат много антиоксиданти, които стимулират имунната система. Може да консумирате кейл с чесън и зехтин, както и да го комбинирате със сирене.

3. Кисело мляко. То е много подходящо като част от здравословна закуска. Пробиотиците в сутрешното хранене помагат на храносмилателния ви тракт да бъде в добра форма. „Киселото мляко действа като ключалка с ключ, която запазва добрите неща и премахва лошите“, споделя доктор Манинг.

4. Чесън. Въпреки специфичния му аромат, в студените месеци е хубаво да добавяте чесън към своите ястия. Той е пълен с антиоксиданти, които дори се борят срещу рака. Доктор Манинг допълва, че чесънът и другите видове лук са от едно семейство, така че трябва да наблягате на тяхната консумация. Те правят храната по-вкусна, без да се налага да добавяте много мазнини към нея.

5. Чай и мед. Медът може да успокои гърлото, когато страдате от кашлица, например. Зеленият чай пък съдържа антиоксиданти и е доказано, че ускорява метаболизма.

6. Пилешка супа. Горещият бульон действа добре за прочистване на храносмилателната система, протеинът от пилето помага за възстановяване на вашите клетки, а в зеленчуците се съдържат много полезни вещества. Имайте предвид обаче, че сами трябва да направите пилешката си супа, тъй като готовите варианти съдържат голямо количество консерванти и натрий.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари