IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полезни лилави храни

8 октомври 2014 05 03

Те са богати на много хранителни вещества

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Хубаво е човек да се храни по модела на „дъгата“ или казано с други думи – разнообразно. Това означава, че без значение от цвета, той трябва да консумира всякаква полезна храна.

Лилавите храни също не бива да бъдат подценявани и макар намирането на някои от тях да е истинско изпитание, то определено си заслужава.

Лилавите храни съдържат витамини и минерали, които са от жизненоважно значение за доброто здраве.

Ето защо консумирайте следващите няколко храни с лилав цвят, всеки път, щом можете:

1. Патладжан.

В него се съдържат много хранителни вещества, част от които са фибри за здравословно храносмилане, например. Калият, който е необходим за регулирането на кръвното налягане, също се среща в патладжана. Освен това този зеленчук е богат още на калций, магнезий, витамин С и витамин А.

2. Грозде.

Гроздето се среща в различни цветове, но лилавите са едни от най-добрите сортове за дегустация. Лилавото грозде също така съдържа изобилие от витамини и минерали, които са полезни за вашето здраве. Консумирайки грозде, вие снабдявате организма си и с желязо, калий, фосфор и витамин К.

3. Лилав карфиол.

Може би сте опитвали само бял карфиол, но лилавият е изключително здравословна алтернатива, която със сигурност ще обикнете. Карфиолът е от кръстоцветните зеленчуци, за които някои проучвания са установили, че са свързани с превенцията на рака. Карфиолът има високо съдържание на калций, калий, фосфор, витамин С, витамин К и няколко други витамина.

4. Боровинки.

Технически те се наричат сини, но повечето експерти поставят боровинките заедно с лилавите храни в една категория. Малките зърна са пълни с антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали. Това от своя страна помага за предотвратяване на здравословни проблеми, които варират от рак до сърдечни заболявания. С консумацията на боровинки можете също така да увеличите приема на калий, витамин С и витамин К.

5. Сливи.

Сега е моментът да наблегнете на сливите, докато все още ги има по пазарите. Те съдържат здравословни въглехидрати, калий, фибри и витамин А.

6. Лилаво зеле.

То е чудесна алтернатива или пък достойна добавка към традиционната зелева салата. В него се съдържат фибри, добри за укротяването на глада и за регулирането на храносмилането, както и калций, желязо, калий, витамин С, витамин К и Б витамини.

7. Къпини.

Те са богат източник на фибри, калций, калий, витамин С и витамин А. Може да ги използвате като съставка в сутрешната ви закуска или пък като добавка към плодови салати и пайове.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари