IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-лошият избор на храна в късните часове

16 октомври 2014 13 10

Избягвайте тези храни, без значение колко сте гладни

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Неправилното хранене преди лягане е рецепта не само за увеличаване на теглото и лош сън, но също така и за увреждане на тъканта в гърлото и хранопровода. Всеки човек се е сблъсквал с неприятния киселинен рефлукс, който се получава, когато храносмилателните сокове се връщат обратно към гърдите или гърлото. Съществува обаче така нареченият „тих рефлукс“, който е различен от обикновените киселини.

Причините за неговата поява са същите, както при киселинния, но симптомите са други. Могат да се появят болки в гърлото, хронична кашлица и затруднено преглъщане. „Най-големият рисков фактор е храната, която консумирате на вечеря“, споделя доктор Джейми Коуфман. Тя препоръчва да се храните не по-късно от три часа преди лягане.

Дори да спазвате това правило обаче, трябва внимателно да подбирате храната, която ще приемате. Ето кои са храните и напитките, които не бива да консумирате в късните часове:

1. Шоколад. Някои видове имат високо съдържание на мазнини, както и малко известния стимулант, наречен теобромин – вещество, което може да стимулира появата на рефлукс.

2. Сирене. Това е друга мазна и непрепоръчителна храна, но ако все пак се налага да хапнете сирене, по-добре заложете на твърдите видове като пармезан. Избягвайте по-меките сирена като моцарела и фета, които предизвикват неприятния рефлукс.

3. Ядки. Когато става въпрос за рефлукс, мазнините са вредни, независимо дали става въпрос за „добрите“ или за „лошите“. Така че независимо, че ядките съдържат здравословни мазнини, те трябва да се избягват преди лягане. Кашу, орехи и фъстъци са много лош избор за вечеря, категорична е Коуфман. Шам фъстъците и бадемите са по-поносими, но и с тях не трябва да прекалявате.

4. Алкохол. Той отпуска клапите, които свързват стомаха и хранопровода. Когато това се случва, тялото ви не е в състояние да запази храната там, където трябва да бъде тя. „Ако консумирате алкохол точно преди лягане, много вероятно е да получите рефлукс“, смята доктор Коуфман.

5. Цитруси. Те са много киселинни. Чаша портокалов сок или зелена ябълка е лош избор на напитка в часовете преди лягане. Разбира се, има хора, които консумират ябълки за вечеря и нямат проблеми, така че донякъде този неприятен проблем е и до индивидуалност.

6. Кафе. Кофеинът генерира допълнително стомашна киселина. Ако все пак искате да пиете кафе късно вечер, най-добре заложете на безкофеиновото.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари