IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полезните храни, които могат да навредят на усмивката ви

24 октомври 2014 13 50

Прикритите врагове, за които трябва да знаете

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Вероятно за вас не е тайна кои са основните храни, които могат да навредят на здравето на вашата уста. Газираните и енергийните напитки, твърдите бонбони, – всички те имат високо съдържание на захар, което е една от главните предпоставки за проблеми със зъбите.

Всъщност захарта може да се нарече още „лепкави въглехидрати“, върху които бактериите лесно се прикрепят и произвеждат киселина. Ефектът е неблагоприятен за вас, тъй като минералите от зъбите ви се премахват и вашият емайл започва да ерозира.

Най-вероятно, ако се опитвате да водите здравословен начин на живот, така или иначе избягвате приема на тези храни. Това обаче не е гаранция, че усмивката ви е защитена. Има някои полезни храни, които също могат да бъдат врагове на усмивката ви. Ето и кои са те:

1. Цитрусови плодове. Витамин С, съдържащ се в портокалите, лимоните и други, е от решаващо значение за поддържането на колагена във венците. Ако прекалите с приема на подобни цитрусови плодове обаче, това може да се отрази зле на усмивката ви. Ако плодовете са в постоянен контакт със зъбите ви или пиете много вода с лимон – то емайлът ви ще започне да ерозира.

Как да решите проблема: След като сте консумирали цитрусови плодове или сте пили вода с лимон, изпийте една голяма чаша с вода. 20 минути по-късно си измийте зъбите. Изчакайте с измиването на зъбите, тъй като те са по-податливи непосредствено след досега с цитрусовите плодове и може да ги увредите допълнително.

2. Бадеми. Те имат високо съдържание на витамин E и са пълни със здравословни мазнини, което ви кара да се чувствате сити по-лесно. Но когато става въпрос за вашите зъби, бадемите не са толкова прекрасни, за колкото ги смятате. Всъщност единственият недостатък на тези ядки е, че са прекалено твърди и едно неправилно захапване може да предизвиква счупването на зъб.

Как да решите проблема: Най-добре ги накълцайте преди консумация на по-малки парчета. По този начин ще намалите шансовете за счупване на някой зъб.

3. Мариновани храни. Киселите краставички са чудесна добавка към вашия сандвич – с ниско съдържание на калории и страхотни на вкус. Но те могат да бъдат проблемни за вашите бели зъби. Маринованите храни имат много високо съдържание на киселина (заради оцета), а това от своя страна може да намали минералите във вашите зъби.

Как да решите проблема: След консумацията на киселите краставички, изяжте дори само една хапка сирене. То не е кисело и има високо съдържание на калций. Това може да ви помогне да неутрализирате много киселини.

4. Сушени плодове. Те са полезни, но не толкова за вашите зъби. Тъй като цялото количество вода от сушените плодове е отнето, те са силно концентрирани със захар и са склонни да прилепват към зъбите ви. Това от своя страна може да доведе до прикрепянето на много бактерии и разрушаването на зъба.

Как да решите проблема: Жабуркайте се с вода веднага след консумацията на сушени плодове, а след това 20 минути по-късно си измийте зъбите.

5. Кафе. Кафето съдържа антиоксиданти, но също така може да оцвети много неприятно вашите зъби.

Как да решите проблема: Ако не можете да се откажете от дневния си навик да пиете кафе, помислете за преминаване към студено кафе, което да пиете със сламка. По този начин ще ограничите контакта на кофеиновата напитка със зъбите. Може също така да избягвате добавянето на твърде много захар.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари