IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ползи от консумацията на копър

4 ноември 2014 08 10

Защо трябва да наблягате на това растение

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Копърът е ароматно растение, което се използва най-често като подправка към различни ястия. В последно време дори някои от все по-популярните здравословни смутита също съдържат копър.

Ако той все още не присъства във вашата кухня, време е да се запознаете с ползите от неговата консумация и час по-скоро да поправите грешката си.

Ето и кои са те:

1. Побеждава лошия дъх.

Семената от копър ще ви помогнат да освежите устата си след хранене и най-вече да се избавите от лошия дъх. Неговите антимикробни свойства се борят с микробите, които всъщност причиняват лош дъх. Антибактериалните и противовъзпалителни свойства пък успокояват възпалените венци.

2. Подпомага храносмилането.

Копърът облекчава проблемите като лошо храносмилане, подуване на корема, газове, запек, колики, киселини и други. Дъвченето на чаена лъжичка семена от копър след хранене ще ви помогне да подобрите своето храносмилане и да се справите с досадните проблеми като стомашни болки и подуване на корема. Ако страдате от лошо храносмилане, можете също така да пиете чай от копър.

3. Облекчава задържането на вода.

Редовното пиене на чай от копър помага за изчистване на излишните течности от организма, тъй като работи като диуретик. С помощта на копъра може също така да третирате подпухналите си очи. Освен всичко друго, това полезно растение помага за премахване на токсините и намаляване риска от проблеми с пикочните пътища.

4. Намалява затлъстяването.

Копърът е отличен помощник в борбата със затлъстяването, тъй като потиска апетита и създава чувство на ситост. Свежият копър стимулира обмяната на веществата и подпомага премахването на мазнините. Един лесен начин да улесните отслабването си с това растение е да консумирате изпечени и смлени семена от копър (една чаена лъжичка) с топла вода два пъти дневно.

5. Предпазва от ракови заболявания.

Грудката от копър може да помогне за понижаване риска от развитие на рак на дебелото черво, защото тя помага за премахване на канцерогенните токсини от него.

6. Облекчава менструалните проблеми.

Много фактори, включително стрес и неправилно хранене, могат да повлияят на редовния менструален цикъл. Семената от копър притежават свойства, които стимулират и регулират менструацията. Растението също така съдържа фитоестрогени, които облекчават проблеми като предменструален синдром, разстройства при менопауза и други. Копърът действа и като афродизиак за двата пола.

7. Помага при заболявания на дихателните пътища.

Копърът има леки отхрачващи свойства, които помагат за облекчаване на инфекциите на дихателните пътища, свързани с кашлица, настинки, грип, както и запушвания на синусите. Например, когато страдате от кашлица и болки в гърлото, може да пиете топъл чай от копър два или три пъти на ден.

8. Предотвратява сърдечни проблеми.

Копърът може да намали риска от сърдечен удар или инсулт. Той е добър източник на калий, който спомага за намаляване на високото кръвно налягане, както и на фолиева киселина, която е необходима за превръщането на потенциално опасния хомоцистеин в доброкачествена форма.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари