IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храните-приятели на вашите зъби

9 ноември 2014 13 15

На какво да наблегнете, за да имате хубава усмивка

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

За да имате здрави зъби, не е достатъчно само да ги миете по два пъти на ден и да използвате почистващ конец след всяко хранене. Ежедневната грижа за устната хигиена се основава и на храната, която консумирате. Трябва да бъдете много внимателни за това с какво се храните, ако искате да имате красива усмивка.

Някои храни и напитки са вредни за зъбите – като газираните напитки и дъвчащите бонбони, например. Те могат да причинят натрупването на плака и развитието на кариес. За щастие, има и вкусни храни, които пък влияят положително на вашата усмивка и които може да консумирате с чиста съвест, що се отнася до здравето на зъбите ви. Ето ги и тях:

1. Яйца.

Те са едни от многото храни, които имат високо съдържание на фосфор – минерал, който спомага за формирането на костите и зъбите. Важно е да добавите яйцата към своя хранителен план, тъй като те могат да възстановят вашия емайл. Като цяло консумирането на храни с висока концентрация на фосфор може да предпази или поне да намали рушенето на зъбите ви.

2. Сирене чедър.

Тази храна променя нивото на pH в устата ви. След консумация на киселинни храни през целия ден, вие се нуждаете от нещо, с което да премахнете цялата киселинна плака от повърхността на зъбите. Сиренето чедър може да бъде вашето спасение, защото то има високо съдържание на казеин, който помага за укрепване на зъбите. Също така този вид сирене се свързва със свойството си да неутрализира киселини, както и други тежки корозивни вещества. След като хапнете портокал, например, изяжте малко сирене чедър, за да изравните нивото на киселинност в устата си.

3. Боровинки.

Пресните боровинки помагат за намаляване риска от кариес и пародонтоза. Червената боровинка съдържа съединения, наречени полифеноли. Те помагат за потискане натрупването на плака и образуването на кариеси.

4. Круши.

Този плод може да бъде перфектното средство за грижа за устната кухина. Крушите са доста по-добрият и разумен избор, в сравнение с ябълките и бананите. Защо? Както останалите храни по-горе, крушите се борят с киселинността и предотвратяват появата на кариес. Освен това тези плодове стимулират отделянето на повече слюнка, което е чудесен начин да отмиете бактериите от зъбите си. Колкото повече слюнка произвеждате в устата си, толкова по-малко проблеми ще имате с микробите.

5. Моркови.

Хрупкавите моркови са чудесен начин да се отървете от упоритата плака. Когато дъвчете по-твърди храни, те се трият в повърхността на вашите зъби и по този начин напълно естествено ги чистите. Всеки хрупкав зеленчук би свършил чудесна работа, точно както морковите. Може да опитате „зъбно почистване“ още с помощта на целина, краставици и ябълки.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари