IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храни за отслабване и по-ефективна тренировка

13 ноември 2014 09 12

Те ще ви донесат двойни ползи

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Отслабването и тренировката вървят ръка за ръка или поне така трябва да бъде, ако наистина искате да се разделите трайно с нежеланите килограми. Ето защо консумацията на храни, които работят положително и в двете посоки е просто задължителна. По този начин не само ще отслабвате по-лесно, но и усилията ви във фитнеса ще бъдат възнаградени по-добре. Така че следващия път, когато посетите хранителния магазин, задължително си купете следващите няколко продукта:

1. Вода

Едва ли някой е изненадан, че именно водата оглавява този списък. Тя е основен елемент в борбата срещу нежеланите килограми и трябва да бъде задължителна, точно както тренировките във фитнеса (или друга физическа дейност). До голяма степен човешкото тяло се състои от вода (около 70%), така че нейната консумация е от решаващо значение за всички функции в организма – от това как работят мускулите до това как работи метаболизмът. Дори леката дехидратация може да забави вашия метаболизъм и да направи тренировката ви във фитнеса много по-трудна и уморителна. Ето защо специалистите препоръчват да пиете по осем чаши вода на ден и дори повече, ако тренирате поне три пъти в седмицата.

2. Кисело мляко

То има високо съдържание на протеин, което пък ви помага да удържате глада си в норма. Ако вие се чувствате достатъчно сити, няма да се налага да се храните междинно до следващото основно хранене. Киселото мляко е подходящо за консумация след тренировка, тъй като млечните протеини помагат изключително ефективно за изграждането и подпомагането на мускулите. Купувайте кисело мляко с умерена масленост, тъй като в нискомаслените има много добавена захар.

3. Яйца

Независимо дали става дума за закуска, обяд или вечеря – яйцата винаги са добра идея. Внушителното количество протеини, което съдържат, влияе на вашия усет за глад и вие се чувствате по-сити от по-малко храна и за по-дълго време. Освен това те имат високо съдържание на холин – антивъзпалително хранително вещество. По този начин вие помагате на мускулите си да се възстановят по-лесно и съответно – подобрявате своята фитнес производителност. Храните с противовъзпалителни свойства спомагат за значително намаляване на теглото, тъй като поддържат метаболизма достатъчно бърз.

4. Тъмни листни зеленчуци

Те са изключително богати на фибри, което автоматично означава, че ще огладнеете по-късно от обикновено. Освен това тъмните листни зеленчуци имат противовъзпалителни свойства и помагат за намаляване риска от много заболявания като например диабет. За да се възползвате максимално от ползите на тъмните листни зеленчуци, смесете няколко вида и си направете полезен шейк. Този шейк е подходящ за консумация след тренировка, като е препоръчително към него да добавите източник на протеини като киселото мляко, например.

5. Пълнозърнести храни

Те са богати на витамин В, фибри и протеини. Това означава, че не само ще се чувствате сити след консумацията на пълнозърнести храни, но и ще се снабдите с така нужните протеини. Освен това витамин В повишава енергията, което ще ви бъде особено полезно във фитнес залата. Преди тренировка може да изядете пълнозърнест тост с фъстъчено масло, например.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари