IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ползите от тъмния шоколад

22 ноември 2014 08 55

Или как да оправдаете гузната си съвест

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Шоколадът е онова нещо, на което по-голяма част от жените не могат да устоят. Той е техният най-добър приятел и едновременно най-върл враг. Нещото, което е забранено и за което мислят постоянно. Много пъти дамите се поддават на изкушението и посягат към шоколада, а след това отправят хиляди обвинения към себе си.

Ако и вие сте от почитателките на шоколада, добрата новина е, че няма нужда да се извинявате за това – достатъчно е само да консумирате правилния вид, а именно тъмния шоколад. Той е най-полезният избор, тъй като в млечния му „братовчед“ се съдържат повече захар и мазнини, а белият е възможно най-лошият избор.

Само две малки парченца черен шоколад всеки ден и вие може да подобрите своите:

1. Мозък. Антиоксидантите в какаото, наречени полифеноли, могат да допринесат за увеличаване притока на кръв към мозъка ви. Това от своя страна ще подобри вашата памет и концентрация.

2. Сърцето. Епикатехинът е едно от съединенията, заради което всъщност тъмният шоколад има своя горчив вкус. То обаче може да понижи кръвното налягане, а редовната консумация на определено количество (около 60 грама на седмица) тъмен шоколад може да понижи риска от инсулт с 20 на сто.

3. Енергия. За подобряването на вашата енергия отново е отговорно съединението епикатехин. То влияе на функциите на клетките и по този начин успява да ви тонизира. Тъмният шоколад съдържа още кофеин и теобромин, които също влияят положително върху енергията на човек. Колкото по-тъмен е един шоколад, толкова повече теобромин има в него.

4. Настроение. Мазнините в какаовото масло могат да предизвикат отделянето на ендорфини и малки количества анандамида. Анандамидата е мозъчен химикал с подобно действие като на марихуаната. За щастие, при тъмния шоколад всичко е легално и безопасно.

5. Отслабване. Това е може би най-добрата новина за повечето жени: според различни научни изследвания редовните почитатели на тъмния шоколад са по-слаби, отколкото хората, които се въздържат от консумацията на шоколад изцяло. Все пак, не прекалявайте с „шоколадовата диета“.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари