IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо трябва да консумирате редовно краставици

20 ноември 2014 11 19

Няколко причини, заради които си струва да го правите

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Напоследък все по-популярни стават така наречените „суперхрани“, които съдържат много повече полезни вещества от останалите „нормални“ храни. Добрата стара краставица не е от тях, но това не означава, че тя не заслужава да присъства във вашето меню.

Всъщност има много причини, заради които си струва да консумирате този зелен зеленчук. Може да използвате краставиците еднакво добре, както за приготвянето на салати, така и за приготвянето на сандвичи, например.

Ето няколко основателни причини, заради които трябва да консумирате редовно краставици:

1. Те съдържат голямо количество вода.

Организмът ви се нуждае от ежедневна хидратация, за да бъде здрав и да функционира правилно. Вие трябва да приемате достатъчно количество течности на ден, макар че не е задължително всички те да бъдат от бутилки. Има някои храни, които съдържат голямо количество вода и също могат да ви бъдат от полза. В една чаша краставици, например, има 115 милилитра вода.

2. Те имат малко калории.

Всеки човек иска да има тегло в границите на нормалното и да не му се налага да се бори с излишните килограми. За да не се случва това, вие трябва да консумирате продукти, които са здравословни и които ще ви помогнат да останете с нормални форми. Краставиците са чудесно допълнение към всеки здравословен хранителен план, тъй като в една чаша се съдържат едва 14 калории. Това означава, че спокойно може да си хапвате краставици, без да се тревожите за своите килограми.

3. Те са източник на здравословни въглехидрати.

Най-общо казано въглехидратите се делят на „добри“ и „лоши“. Добрите са тези, които идват от здравословните храни като краставиците, например. Те са основен източник на енергия за тялото, така че вие не бива да се лишавате от тях.

4. Те съдържат калий.

Калият е вещество, което не получава прекалено много внимание, макар че е изключително важно. То съдейства за регулиране на кръвното налягане и неговата липса може да бъде предпоставка за различни здравословни проблеми. За щастие, краставиците съдържат калий – в една чаша нарязана краставица има 162 милиграма калий.

5. Те са богати на витамин С.

Вероятно когато чуете „витамин С“, вашата хранителна асоциация винаги са цитрусовите плодове. Краставиците не съдържат достатъчно количество от полезното хранително вещество, за да ви набавят необходимия дневен прием, но пък със сигурност ще ви помогнат да постигнете тази задача. Чаша краставици съдържа 4 милиграма витамин С!

6. Те съдържат фолиева киселина.

Бременните жени се нуждаят от това хранително вещество, което е особено важно, тъй като може да предпази бебето от вродени дефекти. Краставиците съдържат около 17 микрограма в една чаша.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари