IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плодовете и зеленчуците, които не е нужно да белите

28 ноември 2014 09 10

Спестете време, спечелете хранителни вещества и по-добър вкус

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

„Яжте повече плодове и зеленчуци“ е хранителният съвет, който всеки човек знае и който води до по-добро здраве и по-малко килограми. Дори и да консумирате много от тези полезни хранителни продукти, вероятно подготовката на една салата, например, ви изглежда малко досадна.

Добрата новина е, че според някои специалисти може да си спестите време, да спечелите хранителни вещества и по-добър вкус, като не белите някои от зеленчуците и плодовете, с които се храните. Диетоложката Кейти Кавуто споделя кои са храните, при които спокойно може да пропуснете беленето:

1. Картофи. Традиционно картофеното пюре, картофената салата, варените или печените картофи за гарнитура се приготвят без обелката. Това обаче не е добра идея. 20% от хранителните вещества като витамините и минералите, например, се намират именно в „кожата“ на картофите. „Точно там се намират и всички фибри“, допълва още диетоложката. Така че следващия път не белете картофите, а просто се уверете, че сте ги измили достатъчно добре чрез силно търкане.

2. Патладжан. Обвивката на синия домат съдържа растително хранително вещество, наречено nasunin. То е мощен антиоксидант и помага в борбата със свободните радикали, причиняващи стареене или различни заболявания.

3. Сладки картофи. Те не са много по-различни от обикновените картофи, тъй като и в тяхната обвивка се съдържат по-голяма част от полезните хранителни вещества. В сладките картофи може да откриете витамин С, калий и бета-каротин.

4. Краставица. Кората на тъмнозелената краставица съдържа имуностимулиращи антиоксиданти и фибри. Това може да подпомогне вашата хранителна система.

5. Моркови. Стига да ги измиете наистина добре, няма причина да не консумирате оранжевите зеленчуци с тяхната обвивка. Антиоксидантите, намиращи се в морковите, са концентрирани именно там или малко под „кожата“ им.

6. Пащърнак. Често той е наричан „белия морков“, макар че този зеленчук има не толкова сладък вкус. Също като оранжевия си братовчед обаче, пащърнакът съдържа много хранителни вещества под обвивката си – така че не я белете, когато го готвите.

7. Ябълки. Много хора белят ябълките, защото понякога кората им е много твърда. Тя обаче е богата на фибри, които ви карат да се чувствате по-сити и подпомагат храносмилането. Кората на ябълките е богата на витамин С и тритерпеноиди, които се борят срещу рака.

* Забележка: Ако имате възможност, купувайте само органични плодове и зеленчуци, заради тяхното по-високо качество. Останалите пък задължително трябва да накисвате за по два часа във вода. По този начин от тях се премахват до 70% от нитратите. След като времето за накисване изтече, не забравяйте хубаво да измиете продуктите.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари