IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храни, които лесно укротяват глада

15 декември 2014 06 29

С тях ще се предпазите от ненужно преяждане и нездравословна храна

Салата с нахут; Снимка: Thinkstock

Салата с нахут; Снимка: Thinkstock

Чувствате се много гладни? Значи имате нужда не от голямо количество храна, а от правилната храна. Това трябва да бъдат продукти, в които се съдържат достатъчно хидрофилни фибри. Тези фибри се разтварят и образуват нещо като гел в червата.

Гелът от своя страна помага за стабилното състояние на кръвната захар, което пък намалява желанието за храна и кара човек да се чувства сит по-дълго време. Ето и кои са храните, които лесно укротяват глада и към които трябва да посягате, когато огладнеете:

1. Семена от чиа. Те могат да абсорбират вода до 12 пъти, колкото собственото им тегло, което означава, че са много засищащи. Тъй като чиата няма аромат, тя може да стане чудесно допълнение към вашата закуска. Семената също така подпомагат хидратацията и ефективното усвояване на хранителните вещества. Семената от чиа са богати на омега-3, антиоксиданти, фибри, желязо, магнезий и калций.

2. Бамя. Този зеленчук има голямо съдържание на фибри и ниско съдържание на калории (в една чаша варена бамя има 36 калории). Бамята е богата още на витамини С, А и В6, както и фолиева киселина, калций, желязо, калий и магнезий.

3. Овесена каша. Това е любимата закуска на много хора, а и изключително правилен избор за започване на деня. Овесената каша има 6 грама протеин в една доза и съдържа фосфор, калий, селен, манган и желязо. Тя също така предпазва сърдечносъдовата система, понижавайки холестерола и намалявайки риска от сърдечносъдови заболявания.

4. Круши. Тези плодове съдържат пектин и също както ябълките – абсорбират много вода. Крушите помагат на храносмилането, намаляват холестерола и регулират усвояването на захарта в организма. Консумирайте и обелката на крушата – тя съдържа антиоксиданта кверцетин.

5. Брюкселско зеле. То е богато на голямо количество хидрофилни фибри, заради което ще бъдете сити с часове. Освен това в брюкселското зеле има химикали, стимулиращи ензими в организма, които имат канцерогенно детоксикиращ ефект. Не нагрявайте прекалено брюкселското зеле, тъй като по този начин то губи част от своята хранителна стойност.

6. Боб. Всички бобови култури съдържат много хидрофилни фибри. Използвайте боб вместо месо или риба тон като източник на протеин в салатата си.

7. Портокали. Те са отличен източник на витамин С. Освен това в тях може да намерите още витамин А, витамини В-комплекс, калий и калций.

8. Агар-агар. Това е желиращ агент, направен от морски водорасли. Използва се много в Югоизточна Азия и се състои главно от хидрофилни влакна, които реабсорбират глюкоза в стомаха, бързо преминават през храносмилателната система и след това потискат запазването на излишна мазнина в тялото. Може да направите вкусен пудинг, използвайки агар-агар. Самият продукт не съдържа никакви калории.

9. Листа нори. Тези изсушени морски водорасли се използват за увиване на суши. В тях се съдържат около 35% фибри, повечето от които са хидрофилни. Може да намерите листа нори в биомагазините.

10. Нахут. Той има високо съдържание на фибри, които ще ви помогнат да останете сити в продължение на часове.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари