IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храни със селен за забременяване

18 декември 2014 11 27

Включете ги в менюто си, когато искате да си направите бебе

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Селенът е минерал, който в малки дози може да има някои големи ползи за вашето здраве. Много изследвания показват, че между селена и плодовитостта има връзка, а наскоро учени установили още, че минералът има важна роля и в борбата срещу рака.

Не бива обаче да прекалявате с приема на храни, съдържащи селен. Според специалисти твърде много от това вещество (200 микрограма дневно) се свързва с повишен риск от диабет тип 2, агресивен рак на простатата и възможност за повторен рак на кожата.

Най-просто казано – селенът трябва да се приема балансирано, защото както неговата липса, така и прекаляването с него е нездравословно. Обикновено повечето хора си набавят почти цялото нужно количество селен чрез своите хранителни навици. Ако се опитвате да забременеете обаче, задължително не трябва да допускате липса на селен в организма си. За тази цел се хранете с:

1. Бразилски орехи. Те са едни от най-добрите източници на селен – съдържат 544 микрограма от минерала в около 30 грама (шест до осем ядки).

2. Риба. В около 90 грама риба тон, например, може да намерите 95 микрограма селен. Ако имате възможност, купувайте риба, за която знаете, че има по-ниски нива на тежки метали. В 90 грама скариди има 40 микрограма селен, а в същото количество сардини – 45 микрограма.

3. Свинско, пилешко и говеждо месо. Подобно на рибата, в месото също се съдържа селен. В около 100 грама шунка има 42 микрограма от минерала, в 100 грама говеждо месо – 33 микрограма и в същото количество пилешко месо – 22 микрограма. При месото също се старайте да консумирате такова, за което знаете, че е био и не съдържа вредни вещества, като антибиотици, например.

4. Котидж чийз. В 120 грама от това сирене има 20 микрограма селен и 103 грама калций.

5. Зърнени продукти. Оризът, овесените ядки и дори корнфлейксът съдържат селен. Оризът и овесените ядки обаче са най-добрите източници на селен и изключително подходящи за бъдещи майки, които се придържат към вегетарианството.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари