IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо трябва да ядете повече бобови храни

19 декември 2014 13 15

Големи ползи за здравето се крият в малки размери

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Бобовите храни са изключително полезни, макар и често пренебрегвани. Те са чудесен избор и за хората, които искат да спазват диета, тъй като са богати на фибри и помагат на човек да се чувства сит по-дълго време. Освен това, ако сте любители на месото, трябва да знаете, че при комбинирането му с бобови храни може да неутрализирате някои наситени мазнини.

Всъщност бобовите храни спокойно може да се нарекат „суперхрани“, поради няколко причини. Първо – те са богати на протеини и второ – имат качества, които подсилват вашия организъм и го правят по-устойчив на различни заболявания.

Ето и кратко ръководство за най-големите ползи на бобовите храни, които трябва да ви убедят да ги консумирате по-често:

1. Белият боб помага на сърцето. В 100 грама бял боб се съдържат 10,5 грама фибри и много калий. Според някои проучвания диетата, богата на калий, помага на човек да намали своето кръвно налягане много повече, отколкото само ако ограничи приема на сол. Опитайте салата от бял боб с риба тон.

2. Нахутът помага срещу диабета. В нахута също има високо съдържание на фибри, които помагат за стабилизирането на кръвната захар и понижаването на риска от диабет тип 2. Нахутът може да се яде самостоятелно, да се добавя към салати или дори супи.

3. Лещата помага срещу рак. Жените, които консумират леща често, са изложени на по-нисък риск от развитие на рак на гърдата, сочи изследване. Други проучвания показват, че лещата може да предпази от рак на простатата и рак на дебелото черво.

4. Червеният фасул се бори срещу стареенето. Той съдържа повече антиоксиданти и омега-3 мастни киселини, отколкото която и да е друга бобова храна. Освен това червеният фасул е богат и на хранителното вещество тиамин, което защитава срещу болестта на Алцхаймер.

5. Черният боб помага на мозъка. В него се съдържат много антоцианини – съединения, за които се знае, че подобряват мозъчната функция. Черният боб е вкусен и подходящ за много ястия – от буритос до супа.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари