IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храни, с които по-лесно изгаряте калории

19 януари 2015 12 51

Не залагайте единствено на фитнеса, ако искате да отслабнете

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

До голяма степен загубата на тегло се дължи на по-ефективното изгаряне на калории. То от своя страна пък зависи от метаболизма на човек.

Така че, ако искате да горите повече калории всеки ден, трябва да стимулирате своя метаболизъм да работи на по-високи обороти.

Как? С подходящите храни, разбира се.

Ето и кои са най-препоръчителните храни за по-лесно изгаряне на калории:

1. Чиа

Нейните семена са били използвани като храна-лекарство в Централна и Южна Америка. Чиата предотвратява диабета, затлъстяването и сърдечносъдовите заболявания. В нея има здравословни противовъзпалителни мазнини, протеини и фибри, заради които пък вие ще се чувствате сити по-дълго време. В една лъжица чиа се съдържат 2500 милиграма омега-3 мастни киселини, 4,5 грама фибри и 3 грама протеин.

2. Канела

Тя има свойството да ускорява метаболизма и доказано помага на тялото да блокира усвояването на глюкозата. По този начин канелата помага за изчистването на захарта от кръвта. Освен това тя има противовъзпалителен ефект, който също противодейства на затлъстяването. Добавяйте канела към кафето си всеки ден за най-добри резултати.

3. Джинджифил

Често наричан „универсален лек“, джинджифилът има противовъзпалително, антихипертензивно и стимулиращо стомашно-чревния тракт действие. Освен това тази подправка облекчава глада, увеличава изгарянето на мазнините и може да се използва като домашен лек за облекчаване симптомите на запек, диспепсия, подуване на корема, стомашно разстройство и гадене.

4. Зелен чай

Когато става въпрос за загуба на тегло и изгаряне на мазнините, зеленият чай има редица предимства, които го нареждат преди черния чай и кофеиновите напитки за отслабване. Кофеинът в зеления чай засилва енергийния разход и окисляването на мазнините, а полифенолите противодействат на забавянето на метаболизма. Опитайте се да пиете по поне две чаши зелен чай дневно за най-добри резултати.

5. Авокадо

Това е една от редките храни, съдържащи големи количества здравословни противовъзпалителни мазнини, прилична сума протеин, много от лечебните фитонутриенти и голямо количество фибри (между 11 и 17 грама в едно авокадо!). По-малко от половин авокадо на ден може да намали глада в продължение на пет часа след хранене, увеличавайки чувството на удовлетвореност.

6. Киноа

Киноата, която не съдържа глутен, разполага с високо съдържание на магнезий. Магнезият е ключов регулатор на енергията и спомага за постигане на контрол на кръвната захар. Освен това киноата има страхотен засищащ ефект, който ви осигурява защита от преяждане.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари