IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храните и съставките, които вредят на мозъка

24 януари 2015 11 35

Избягвайте ги, освен ако не искате да бъдете по-мудни и разсеяни

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Ако желаете да стимулирате работата на мозъка си, вероятно знаете, че трябва да включвате авокадо, горски плодове и тъмен шоколад към своя хранителен режим. Много храни обаче действат като истински врагове на вашия мозък.

За да сте сигурни, че не ги консумирате и не си вредите сами, вижте кои са те:

Риба тон

Разбира се, няма нищо лошо от време на време да консумирате риба тон, но като всички неща и това трябва да бъде с мярка. Прекалено голямото количество живак в кръвта е опасно. Бъдете внимателни с рибите и морските дарове. Най-добре наблягайте на сьомгата, сардините и скумрията, защото те имат ниско съдържание на живак и едновременно с това високо количество омега-3 мастни киселини.

Добавена захар

Такава може да откриете не само в сладките храни, но и в такива, за които дори не подозирате. Например, нискомасленото кисело мляко съдържа захар, която компенсира не толкова добрия вкус, поради липсата на мазнини. Големите количества захар могат да доведат до възпаления и увреждане на невроните. Международно проучване пък свързва високия прием на захар с депресия.

Наситените мазнини

Изследване показва, че консумацията на много наситени мазнини увеличава риска от Алцхаймер. Разбира се, те няма да пощадят и вашата краткосрочна памет. Тялото ви се нуждае от мазнини, но здравословни – избягвайте храните с наситени мазнини и яжте такива, в които се съдържат само ненаситени мазнини.

Преработени храни

В някои от тях може да няма голямо количество мазнини или захар, но те все още могат да съдържат много натрий. Така че следващия път, когато си купувате полуфабрикат или друга храна, внимателно следете за количеството натрий, което се съдържа в нея. Според някои изследвания прекаленият прием на натрий уврежда мозъчната функция.

Фаст фууд

Този вид храна е източник на много съставки, които във високи дози са изключително вредни за вашия мозък. Трансмазнини, наситени мазнини, натрий, захар и още какви ли не други съставки могат да бъдат открити във фаст фууда. Проучване показва също така, че любителите на тези храни са изложени на 40% по-голям риск от депресия.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари