IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как може да отслабвате с чай

25 януари 2015 06 40

Нещата, които трябва да знаете за чая и килограмите

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Чаят е най-популярната напитка в света след водата и кафето. И макар че много хора редовно консумират чай, това не е гаранция, че те правят нещо добро за себе си.

За съжаление, в много чайове има голямо количество подсладители. В най-чистата си форма чаят не съдържа калории и е задължителна съставка към здравословния хранителен режим.

Въпреки че всички чайове идват от един и същ източник, различните методи на преработка са отговорни за производството на различни сортове чай.

Всеки сорт чай съдържа различни количества кофеин и има различни здравословни свойства от останалите. Всички чайове обаче имат нещо общо помежду си: помагат при отслабването.

Скорошно проучване на Университета в Кобе, Япония показва, че редовната консумация на чай може да противодейства на ефекта на нездравословната храна. Разбира се, по-добре се старайте изобщо да не консумирате такава. Ако пък се опитвате да отслабнете, може да се възползвате от следните чайове:

1. Черен чай

В него се съдържа кофеин (макар че все пак количеството в него е по-малко, отколкото в кафето). Освен това черният чай съдържа антиоксиданти, известни като полифеноли, които подпомагат отслабването. Според едно американско изследване пък този вид чай може да помогне за намаляване симптомите на коронарна болест на сърцето.

2. Зелен и бял чай

Те съдържат по-малко количество кофеин, отколкото черният чай. И зеленият и белият чай имат изключително мощни антиоксидантни свойства, които предпазват от рак и сърдечни заболявания. Двата чая също така се борят срещу лошия холестерол.

3. Зелен чай

Сам по себе си той може да бъде голям помощник, що се отнася до отслабването. Доказано е, че зеленият чай стабилизира кръвната захар и намалява риска от развитие на диабет тип 2. За него се предполага също така, че може да противодейства на лошия ефект от мазните храни, които те оказват върху теглото. Тук е моментът отново да подчертаем, че най-добрият начин да отслабнете, е като изцяло премахнете нездравословната храна от менюто си и консумирате подходящи чайове като допълнителна помощ.

4. Оолонг чай

Той е вид зелен чай с още по-малко количество кофеин. В него има изобилие от полифеноли и катехини – антиоксиданти, известни с техните противовъзпалителни качества. Оолонг чай може да помогне за регулирането на кръвната захар и ускоряване на метаболизма. Неговата редовна консумация увеличава шанса за по-бързо отслабване.

5. Билков чай

Обикновено в него не присъства кофеин, а съдържанието му може да варира от плодове до семена. Въпреки това не залагайте прекалено много на всички „отслабващи чайове“, които се продават по магазините.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

ANELIYA SHAHANOVA ( преди 8 години )
NAI-DOBRE SE OTSLABVA S CAI KOITO UBIVA APETITA;NAPRIMER OT GLUHARCE!!!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар