IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грешките с напитките, заради които пълнеете

31 януари 2015 07 01

Разберете кои са, за да не ги допускате повече

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Когато става въпрос за отслабване, много хора смятат, че само храните играят важна роля в борбата с килограмите.

Истината е, че напитките също са важен фактор, който въздейства върху начина, по който изглежда човек. Макар че твърдите продукти са по-видимите източници на калории и мазнини, такива могат да се съдържат и в течностите.

Ето и кои са грешките, от които трябва да се пазите по отношение на напитките:

1. Не приемате достатъчно течности

Много хора не осъзнават, че водата сама по себе си е антиоксидант. По-конкретно, водородът в нея спомага за предпазването от свободните радикали. Проблемът при повечето хора е, че те не консумират достатъчно вода на ден (по минимум 1,5 литра). Друг проблем е, че много опитващи се да отслабнат, бъркат жаждата с глад и посягат към храната, вместо към водата.

2. Пиете диетични напитки

Не се заблуждавайте от думата „диетични“ – тези напитки са също толкова вредни за вас, колкото останалите (понякога дори може да бъдат по-вредни). Проблемът при диетичните напитки е, че те съдържат вредни подсладители, както и че променят начина, по който тялото ви реагира на захарта. Подсладителите са между 300 и 600 пъти по-сладки от обикновената захар, така че те буквално притъпяват вашите рецептори. Това ви кара да искате да консумирате още от напитката, за да се почувствате удовлетворени.

3. Правите по-калорични смутита, отколкото трябва

Смутитата могат да бъдат перфектният начин да дадете на тялото си много здравословни съставки, макар че и с тях трябва да се внимава. Допълненията като масла от ядки, семена от чиа, ленено семе и кокосово масло, значително могат да увеличат калориите във вашия шейк. Понякога може да добавяте протеини на прах към смутито си, за да се чувствате сити по-дълго време.

4. Поддавате се на алкохола

Вероятно сте наясно, че алкохолът е враг на отслабването, но на всеки човек му се е случвало да се поддаде. Било то по случай някой празник или просто защото една вечер е решил „да му отпусне края“. Алкохолът обаче влияе върху някои химични реакции в мозъка, които ви превръщат в „хранителни наркомани“.

5. Прекалявате с кафето

Кафето може да бъде полезно, когато ви се налага да бъдете по-концентрирани, тъй като произвежда адреналин, който дава психическа острота и ви кара да се чувствате бодри. Ако обаче пиете повече от нормалното кафе на ден (повече от 3 чаши), вие ще усетите, че всъщност се чувствате уморени. Това е така, тъй като вече не сте в състояние да получите адреналина, от който се нуждаете. В случай, че тренирате редовно, прекаляването с кафето ще ви попречи да се упражнявате ефективно. Също така най-добре пийте чисто кафе, тъй като всяка добавка към него като мляко или сироп води до допълнително увеличаване на теглото.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари