IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 ползи от банановите кори

3 февруари 2015 14 12

От вадене на трески до подхранване на домашните растения

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Голяма част от плодовете консумираме без тяхната външна обвивка, но обелките могат да бъдат много полезни. Не бързайте да изхвърляте кората на банана, защото тя ще ви бъде полезна за различни неща.

Ето и какво може да правите с нея:

Нахранете растенията

Намачкайте банановата кора и я поставете във вода. Изчакайте няколко часа и смесете част от нея с 5 пъти повече обикновена вода. Вече може да поливате вашите растения. Те ще пораснат по-бързо и ще бъдат по-здрави и жизнени.

Нахранете себе си

Не звучи много вкусно, но пък в кората се съдържат доста полезни вещества. Измийте я хубаво, за да премахнете всички бактерии и я пуснете в пасатора/сокоизтисквачката. Овкусете сместа с мляко, мед или други плодове, така че да се получи смути/шейк.

Излекувайте контузии

Банановите кори имат и лечебни свойства. Ако имате охлузвания или натъртвания, използвайте обелката като я втриете в нараненото място. Другият вариант е да си направите компрес като я залепите с тиксо върху мястото и оставите да преседи цяла нощ.

Премахване на брадавици?

Според някои лечители банановата обелка лекува и брадавиците. Поставете парче от нея върху съответното несъвършенство през нощта и на другия ден сменете. Продължавайте с процедурата, докато брадавицата изчезне.

Премахване на трески

Забитите в кожата трески са изключително болезнени и излизат трудно. Според експерти, ако остържете вътрешната част на бананова кора и поставите „сместа“ върху забитата треска, кожата по-бързо ще омекне и ще се отпусне заради съдържащите се ензими и дървеният вредител ще излезе бързо и лесно.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари